Alocații pentru elevi 2024: Câți bani primesc părinții în funcție de vârsta copilului?
Alocații copii 2024. Elevii din România, dacă nu au încă 18 ani împliniți, primesc lunar o alocație de la stat în valoare de 256 de lei. Banii ajung la unul dintre parinţii copilului, pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
Author: Sorin Negru luni 11 septembrie 2023 , 16:00
Alocații copii 2024. Alocaţia de stat pentru copii se acordă conform prevederilor Legii nr. 61/1993, republicată, privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare.
Alocații elevi 2024. Începând cu data de 11 septembrie 2023, ziua care marchează începutul anului școlar 2023-2024, mai bine de 300.000 de elevi primesc vouchere educaționale de 500 de lei din partea statului, pentru rechizite și haine.
Alocații pentru elevi 2024: Câți bani primesc părinții în funcție de vârsta copilului?
Alocații copii 2024. Copiii cu vârsta până în 2 ani primesc de la stat o alocație lunară de 631 de lei, iar după vârsta de 2 ani și până la împlinirea vârstei de 18 ani alocațiile au valoarea de 256 de
lei.
631 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
256 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional;
631 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.
Cine primește alocațiile pentru copii
Toţi copiii în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare;
Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
Copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
Elevii de peste 14 ani pot primi direct banii de alocație
Plata drepturilor bănești se efectuează către unul dintre parinţii copilului, pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.
După împlinirea vârstei de 14 ani, titularul poate primi direct banii de la stat cu încuviinţarea reprezentantului său legal (încuviinţarea scrisă şi semnată se transmite Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială).
Alocațiile pentru copii și elevi se majorează de la 1 ianuarie 2024
Un proiect de ordonanță de urgență aprobat în urmă cu doi ani prevede că, începând din anul 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației.
Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.
Prin urmare, alocațiile pentru copii ar urma să crească și de la 1 ianuarie 2024.
Titularul alocaţiei de stat pentru copii este copilul. Dreptul la alocaţie de stat pentru copii se stabileşte cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care repetă anul şcolar, nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificate medicale.
Plata alocaţiei de stat pentru copii se efectuează începând cu luna următoare înregistrării cererii.
În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
Cum au crescut alocațiile pentru copii în ultimii ani
La data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, alocația pentru copii era 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani și 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.
Ulterior, prin majorarea de la 1 august 2020, alocațiile au crescut la 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani și 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap.
Iar de la 1 ianuarie 2021, Guvernul a majorat din nou alocațiile, la 214 lei, pentru copiii între 2 și 18 ani și 427 de lei pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap.
Din ianuarie 2022, alocațiile au crescut la 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap și 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.
Începând cu anul 2023, alocațiile pentru copii au fost majorate cu rata inflației, lucru care se va întâmpla și în 2024.
Bani pentru elevii din medii vulnerabile
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), aprox. 300.000 de elevi din medii vulnerabile din România primesc bani de la stat la începutul acestui an școlar.
Este vorba de suma de 500 de lei, distribuită sub forma unor tichete educaționale, care vor putea fi folosite de părinți și elevi pentru achiziționarea rechizitelor școlare și pentru îmbrăcăminte.
Voucherele educaționale, cunoscute în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 133 din 7 august 2020 sub denumirea de" tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional," reprezintă carduri cu valoarea de 500 de lei fiecare, destinate acoperirii cheltuielilor aferente materialelor școlare.