Am aflat secretul celei mai bune ciorbe. Incearca ciorba de urzici cu zdrente de ou
In multe case romanesti, la iesire din iarna carnivora, verzitura asta agresiva este tratata ca o trufanda, ca o vedeta primavaratica trecatoare ce-si lasa fierul – de care este plina- in fiertura romanului. Ciorba de urzici se mananca acrisoara, insotind vitamina C cu fierul, ajutoare in confruntarea cu astenia de primavara. Baza acestei ciorbe difera de la bordei la bordei si poate fi iaurt, lapte batut, zer, bors sau, asa cum prefer eu in cele mai multe fierturi, zeama de varza.
1 ceapa
1 morcov
1/2 – 1 l zeama de varza( functie de cat de acra si sarata este)
1 capatana usturoi
3-4 linguri de orez
1 ou
1 lingura malai
1 lingura hrean ras
leustean
sare, piper
1. Se curata urzicile de eventualele tulpini mai groase, mai tari, se spala in apa rece si se oparesc in 2 litri de apa fierbinte.
Se scot din apa si se taie mare( nu se maruntesc).
2. Apa in care sau oparit, se strecoara incet si se arunca numai apa de pe fundul oalei unde probabil a ramas ceva nisip si alte reziduri (de obicei raman oricat de bine ai spala urzicile). Nu obisnuiesc sa arunc aceasta apa deoarece urzicile, prin oparire, au lasat gust si nutrienti in ea.
3.
Se toaca marunt ceapa si morcovul si se pun la fiert in apa strecurata (este verzuie) impreuna cu urzicile tocate. Chiar daca au fost oparite urzicile, fiertura va mai face putina spuma negricioasa pe care o inlaturati usor cu o lingura. Dupa ce au fiert 30 minute se adauga orezul si zeama de varza. Daca zeama de varza este prea acra sau prea sarata puneti mai putina, daca este zeama “normala” puneti un litru.
4. Se bate oul cu o lingura de malai. Se zdrobeste usturoiul cu presa de usturoi. Dupa ce a fiert orezul, cca. 15- 20 minute, se pune usturoiul in ciorba impreuna cu o lingura de hrean ras. Se pune oul batut, vanturandu-l cu o furculita sa se imprastie in ciorba si sa se faca ” zdrente”. Obiceiul de a pune o lingura de malai in oul cu care se drege o ciorba l-am observat la bunica mea si la alte batrane din satul copilariei mele.
Se mai lasa sa fiarba doua minute, se gusta, se drege de sare si se da un praf de piper. Se opreste focul, se aromeaza cu leustean( leustean pe care eu nu l-am avut dar trebuie spus de el) si se pune un capac pe oala pentru 5 minute, sa se odihneasca.
Daca nu aveti zeama de varza, puteti pune bors, numai ca il puneti ceva mai tarziu, nu odata cu orezul ci cu 5 minute inainte de a opri focul.
De asemenea se poate drege cu iaurt, batandu-se odata cu oul. Fara ou devine atragatoare pentru cei ce tin postul. Am mai scris pe site despre mancare de urzici cu usturoi si mamaliga coapta la gratar. Ciorba de urzici se aseamana oarecum cu ciorba de salata verde.