Domnul Gabriel Șopandă, Ambasadorul României în Republica Turcia, și domnul Mehmet Dinler, Consulul Onorific al României, au dezvelit placa noului Consulat Onorific în Göreme, la sediul Royal Balloon Cappadocia, în prezența autorităților locale din provincia Nevșehir și a reprezentanților copului diplomatic.

Ulterior, la Hotelul Kayakapi Premium Caves din localitatea Ürgüp, Ambasada României a organizat o recepție de marcare a inaugurării Consulatului Onorific, unde au fost expuse costume populare românești aflate în patrimoniul Ambasadei precum și creații și obiecte tradiționale din colecția proprie a membrilor Ambasadei.

Eveniment a fost deschis prin scurte alocuțiuni ale Ambasadorului României, domnul Gabriel Șopandă, guvernatorului provinciei Nevșehir, domnul Ilhami Aktaș, și Consulul Onorific al României, domnul Mehmet Dinler. Au participat aproximativ 200 de persoane, primarii localităților Ürgüp, Göreme și Avanos, alți reprezentanți ai autorităților locale din Nevșehir și Kayseri, ai corpului diplomatic acreditat în Republica Turcia, mediului de afaceri și universitar, precum și reprezentanți ai comunității de români.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Demersurile pentru înființarea unui Consulat Onorific al României în regiunea istorică Cappadocia din Turcia au demarat în anul 2017, la inițiativa ambasadorului României, având ca motivație promovarea intereselor de politică externă ale României, consolidarea cooperării economice și comerciale între România și Turcia precum și necesitatea unei prezențe instituționale care să faciliteze rezolvarea unor problematici specifice determinate de numărul în creștere al turiștilor români care vizitează regiunea.

În luna aprilie 2019, sub egida Președinției Rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României a demarat primul proiect de colaborare cu domnul Mehmet Dinler, Consulul Onorific al României și președinte al Royal Balloon Cappadocia, și anume lansarea primului zbor cu balonul cu aer cald denumit ”Fly RO-EU”.

Consulatul Onorific al României în Nevsehir și Kayseri se alătură celor patru Consulate Onorifice al României deja operaționale în Republica Turcia, din Edirne, Eskișehir, İskenderun și Trabzon.

Parcul Național Göreme și formațiunile stâncoase din Cappadocia localizate în centrul provinciei Anatolia din Republica Turcia fac parte din patrimoniul universal UNESCO, reprezentând unul dintre cele mai renumite locuri din lume pentru decolarea baloanelor cu aer cald. Conform statisticilor realizate de autoritățile turce, sunt operate zilnic aproximativ 150 de zboruri cu baloane cu aer cald. Regiunea Cappadocia este vizitată anual de aproximativ 3 milioane de turiști, dintre care un număr însemnat de turiști români. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si