Amendă de până la 3.000 lei pentru cei care nu completează formularul digital de localizare
Poliția de Frontieră a făcut anunțul: se va da amendă de până la 3.000 lei pentru cei care nu completează formularul digital de localizare!
Începând de luni, 20 decembrie, oricine va păși pe teritoriul României va trebui să completeze un formular digital de localizare. Acesta va conține datele personale ale pasagerului, țara din care se vine, dar și informații despre destinația sa din România.
Citeste si: Prima țară din Europa care intră în lockdown total până în ianuarie. "Este inevitabil"
Începând de luni, 20 decembrie 2021, o persoană care nu are completat formularul digital de intrare în România poate face acest lucru în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară, iar în caz contrar va fi primi o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei, informează Poliția de Frontieră.
Citeste si: VIDEO| Diaspora intră în carantină. Formularul digital de localizare, obligatoriu de luni, 20 decembrie
Guvernul a introdus obligația pentru toate persoanele care intră în România de luni 20 decembrie, atât cetăţenii români, cât și cei străini, să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), indiferent de specificul punctului de trecere a frontierei folosit: rutier, aerian, feroviar sau naval.
Citeste si: Răspunsul NATO pentru Rusia: Mai multe trupe aliate în România!
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au făcut duminică o prezentare a modului în care funcţionează acest formular, în PTF Giurgiu, transmite News.ro.
“În momentul în care persoana se prezintă la punctul de trecere, poliţistul îi solicită documentul de călătorie, paşaport sau o carte de identitate. Poliţistul implementează în bazele de date ale Poliţiei de Frontieră datele personale ale cetăţeanului care s-a prezentat la control, iar în acel moment cetăţeanul este verificat dacă a completat sau nu acest certificat de intrare în România”, a transmis Poliția de Frontieră.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În cazul în care l-a completat şi nu se impune măsura carantinei, persoana trece punctul de frontieră, iar în cazul în care persoana nu a completat acest formular, are obligaţia de a-l completa în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei.
"Acest lucru nu va duce la creşterea valorilor de trafic din punctul de trecere, fiind o verificare automată”, au explicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
În cazul în care formularul nu este completat în cele 24 de ore de la intrarea în ţară, persoana respectivă va primi o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei.
Începând de luni, cetățenii care intră în România nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele din declarația epidemiologică se regăsesc în formularul digital de intrare în România, a precizat sâmbătă Guvernul României.
Documentul trebuie să fie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale. âAcesta poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Citeste si: A fost actualizată lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania și Italia, în zona roșie
Formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare începând cu 20 decembrie și va putea fi completat electronic în aplicația plf.gov.ro începând cu 19 decembrie pentru ca toți cei care vin în țară să aibă suficient timp să îl acceseze.
Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat, spun oficialii guvernamentali.
Citeste si: O boală rară a reapărut la pacienții români după ani de zile. Mortalitatea poate atinge 70%
Formularul nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră, spun autoritățile.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Guvernul reamintește că acest formular trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate.
Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre, mai precizează sursa citată.
Citeste si: Restricții de Revelion în Franța. Sunt interzise petrecerile în stradă și focurile de artificii
„Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primeşte un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Paşii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021”, au transmis reprezentanții Guvernului.
Purtătorul de cuvânt al STS a precizat că acest formular cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la: identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în ţară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinaţie şi, dacă este cazul, datele minorilor care îi însoţesc.
“Formularul digital este un instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă, în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor. Le recomandăm oamenilor şi le reamintim să completeze toate câmpurile, într-un mod cât mai corect pentru că aplicaţia face validări cu bazele de date ale statului şi va semnala orice greşeală”, a precizat Cătălin Chirca.