In articol:
Un apel la 112 a anunţat joi că la Primăria Capitalei a fost amplasată o bombă, la acest moment la faţa locului aflându-se echipa pirotehnică a SRI. În urma verificărilor, ameninşarea nu s-a confirmat.
”Astăzi, în jurul orei 09.:15, Poliţia Capitalei a fost sesizată prin SNUAU 112, de către o femeie, despre faptul că la Primăria Municipiului Bucureşti se află un dispozitiv exploziv.
Ameninţarea nu s-a confirmat
Conform Poliţiei Capitalei, ameninţarea nu s-a confirmat.
”A fost înregistrat un apel la 112, prin care o persoană a alertat autorităţile cu privire la plasarea unei bombe în sediul Primăriei Capitalei”, precizează SRI.
Echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informaţii împreună cu Poliţia se află la faţa locului şi pun în aplicare măsurile specifice pentru astfel de situaţii.
Şedinţa cu scandal
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a convocat, joi, de la ora 10, o ședință extraordinară deîndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), pentru proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda.
Citeste si: Nicușor Dan, atac la adresa Gabrielei Firea: "Sunteţi primar, nu preşedintele PSD"
CGMB a respins acest proiect de două ori până în prezent, miercurea aceasta şi pe 15 iulie.
Firea a precizat, în şedinţa CGMB de miercuri, înainte de a se trece la votarea proiectului, că Primăria Capitalei a fost notificată că pe data de 3 august conturile sale vor fi blocate în totalitate. „Nu vom mai putea face plăţi nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenţii la transportul public, la termoficare şi nici în celelalte domenii de activitate”, a explicat primarul general.
Ea a menţionat că este vorba despre procese care durează de 16 ani.
„Nu este vina mea sau a dumneavoastră, trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaţilor, reprezentanţilor familiei Constanda, (…) am fost notificaţi că, dacă nu se acceptă darea în plată, în sensul ca această sumă de 115 milioane de euro să fie transformată într-o suprafaţă de teren din Cartierul Francez, bineînţeles, după toate evaluările ANEVAR, conform legii, practic 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez, ori dăm toţi banii deodată ori dăm această suprafaţă de teren, dacă nu, pe 3 august, se închid conturile Primăriei Capitalei”, a completat Gabriela Firea.ţ
Citeste si: Cine este vinovat pentru lipsa apei calde din București. Răspunsul Gabrielei Firea.
Consilierul municipal USR, Ana-Maria Ciceală, a explicat că acest grup se va abţine de la vot, pe motiv că nu s-a făcut un raport de expertiză de către un auditor prin care să fie evaluate diversele opţiuni pentru punerea în executare a acestei hotărâri judecătoreşti definitive, potrivit Agerpres.
Anul trecut, Satul Francez a revenit la Primăria Capitalei, însă instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda despăgubiri de circa 115 milioane de euro, potrivit unei decizii definitive date de Înalta Curte de Casație și Justiției, în procesul care a durat aproape 10 ani.
Costică Constanda a dat în judecată Primaria Capitalei deoarece Consiliul General nu i-a dat voie să construiască blocuri de cinci etaje în Satul Francez, așa cum se angajase când a recuperat Parcul Bordei, în urma unui schimb de terenuri, fiindcă grupul PSD la acea perioadă a ieșit din sală. PUZ-ul a fost aprobat după demararea procesului, dar Constanda motivează că asta i-a cauzat prejudiciu.
Pentru recuperarea prejudiciului în procesul Constanda, în timpul mandatului Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a chemat în garanție toți consilierii generali din perioada 2004-2012, procesul fiind încă pe rol.