Potrivit Codului Rutier, șoferii care circulă cu permisul expirat riscă amenzi consistente. Evident că se poate întâmpla oricui ca din neatenție să uite că permisul a expirat și că trebuie să își schimbe actele, dar asta nu înseamnă că fiecare dintre noi nu trebuie să intre urgent în legalitate, riscând altfel o amendă considerabilă. 

Citeste si: Regulile nescrise ale nunților. Ce nu trebuie să faci și cum să NU te îmbraci la o nuntă

În Codul Rutier, amenda pentru șoferii care circulă cu permisul auto expirat este prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și se sancționează cu de la 6 până la 8 puncte amendă. Tradus într-un limbaj comun, asta înseamnă că cei aflați în această situație fie vor achita 435 lei în 15 zile lucrătoare sau 860 lei dacă primesc 6 puncte de amendă, fie 580 lei în 15 zile lucrătoare sau 1160 lei dacă primesc 8 puncte de amendă. 

În Codul Rutier există 5 clase de amendă, primele 4 fiind destinate persoanelor fizice

De menționat că, începând cu anul 2017, autoritățile au decis plafonarea punctului de amendă la 145 lei, în așa fel încât punctul de amendă trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut pe economie. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Potrivit cars.ro, în Codul Rutier se regăsesc 5 clase de amendă, astfel: în clasa I sunt amenzile între 2 și 3 puncte (29 lei sau 435 lei), în clasa a II-a sunt amenzile între 4 și 5 puncte de amendă, în clasa a III -a sunt amenzile între 7 și 8 puncte de amendă (între 870 lei și 1160 lei), iar în clasa a IV-a sunt amenzile de la 9 la 20 de puncte de amendă (între 1305 lei și 2900 lei).

Ultima clasă, a V-a, este destinată persoanelor juridice și cuprinde amenzi de la 21 la 100 de puncte de amendă (între 3045 lei și 14500 lei).  

Permis conducere
Șoferii riscă amenzi consistente dacă nu au actele în regulă

Este bine de știut că toți șoferii care vor să își reînnoiască permisul au nevoie de următarele acte: actul de identitate (original și copie), dovada plății contravalorii permisului, permisul expirat, fișa persoanei deținătoarei de permis auto și fișa medicală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si