Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, 11 martie, legea care modifică şi completează Legea nr. 61/1991, prin care se are în vedere sancţionarea faptelor de vânzarea către minori a unor băuturi energizante.

Citește și: VIDEO-Diana Șoșoacă a rămas fără permis de conducere! Care este perioada pentru care aceasta nu va mai avea carnet

Sub denumirea de băuturi energizante sunt incluse băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a

sistemului nervos central.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ se are în vedere reducerea expunerii copiilor la băuturilor care le pot afecta sănătatea.

Magazinele care vând energizante minorilor riscă amenzi de 30.000 de lei, dar și suspendare activității pentru 30 de zile.

Ce riscă magazinele care le vând minorilor băuturi energizante

Noua lege promulgată azi de președintele Iohannis( PL-x nr. 827/2023) prevede că operatorii economici care încalcă aceste prevederi vor fi amendaţi cu sume de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Ce riscă magazinele care le vând minorilor băuturi energizante

Ce riscă magazinele care le vând minorilor băuturi energizante

[Sursa foto: Preston Markets]

Ce sunt băuturile energizante și ce efecte negative au

Potrivit expunerii de motive, actul normativ reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Un amendament adoptat de Parlament stipulează că reprezintă contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni: comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Bauturile energizante sunt un pericol pentru sănătate

Bauturile energizante sunt un pericol pentru sănătate

[Sursa foto: PixaBay]

Bauturile energizante sunt un pericol pentru sănătate, mai ales dacă sunt se face abuz în consumul lor.

Trebuie sa retinem ca un consum indelungat de bauturi energizante poate cauza boli cardiovasculare, de ficat sau atacuri de panica.

Aceste băuturi nu sunt recomandate atât copiilor, cât și altor categorii din populație: gravidelor, femeilor care alapteaza, persoanelor cu intoleranta la cofeina, cu hipertensiune arteriala sau boli de inima.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si