Şoferii care sunt prinşi că parchează pe locurile amenajate special pentru persoanele cu handicap vor scoate mai mulţi bani. Anunţul a fost făcut de Poliţia Română, pe pagina oficială de Facebook.
“Nu parcaţi pe locurile de parcare rezervate pentru persoane cu dizabilităţi – au nevoie de ele! Începând de astăzi, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu dizabilităţi se sancţionează cu amendă de la 2.000
de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respective”, au transmis poliţiştii, potrivit
Adevarul.ro.
Citeste si: Doliu în lumea muzicii. Un român celebru, răpus de coronavirus la 56 de ani
Care sunt noile prevederi din Codul Rutier
Din 25 iulie, se aplică amenzi masive pentru șoferii neglijenți cărora nu le pasă de nevoile altora. Aici e vorba de legea nr. 145/2020. Aceasta stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Anunțul premierului Orban
Legea a fost publicată pe 22 iulie în Monitorul Oficial. Modificările vizează protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu handicap. Acesta e motivul pentru care au fost mărite considerabil amenzile pentru cei care ocupă locurile de parcare marcate ca fiind destinate persoanelor cu dizabilități.
Citeste si: Horoscop 28 iulie 2020. Zodia care primeşte o veste extrem de proastă
Obligații și pentru angajatori
Legea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător, notează Avocatnet.ro. Astfel, potrivit legii nr. 145/2020, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor celor care ocupă un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.
E bine de știut că din 25 iulie sunt responsabilități și pentru angajatorii care au salariați cu handicap. Aceștia vor avea noi obligații față de aceștia. Asta înseamnă acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat, pe care dacă nu le vor respecta vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei.
Totodată, persoanele cu dizabilități vor putea alege între gratuitatea pe transportul public și decontarea carburantului pentru mașina proprie.
Trebuie să respecte însă niște limite anuale pentru decontare, de 1.500 de lei, respectiv 750 de lei, în funcție de gradul de handicap.