Close sidebar
Close sidebar

Americanii fac experimente genetice pe soareci: "Credem că putem crea detectori vii pentru mirosuri"

Cercetătorii americani realizează experimente genetice pentru a crea şoareci mutanţi cu un simţ al mirosului foarte dezvoltat, scrie bbc.com. Scopul este crearea unei generaţii de rozătoare capabile să detecteze droguri sau substanţe explozive, rezultatul de până acum al experimentelor fiind foarte încurajator.

,


DISTRIBUIE
acest articol

În viitor şobolanii, şoarecii sau poate chiar câinii vor putea fi programaţi genetic pentru a detecta anumite mirosuri, susţine raportul publicat în revista de ştiinţă Cell Reports, citată de BBC.

"Credem că putem crea detectori vii pentru mirosuri", spune dr. Paul Feinstein, cercetător implicat în proiect, profesor asociat la Hunter College, City University of New York. "Putem sensibiliza simţul mirosului la animale astfel încât sa distingă un anumit miros din mediu".

Experimentele de până acum au urmărit reacţiile la două mirosuri comune – iasomie şi mentă. Şoarecii mutanţi au reuşit să detecteze cantităţi mult mai mici din substanţele respective faţă de şoarecii normali.

Următorul pas va fi încercarea de a detecta droguri sau explozivi.

Şobolanii sunt deja folosiţi în Africa, pe post de detectori de mine terestre.

Cercetătorul principal de la Hunter College, dr.

Charlotte D'Hulst spune: "Dorim să continuăm cercetările pentru a crea rozătoare capabile să găsească substanţe explozive sau droguri precum cocaina. Pentru aceasta trebuie să identificăm receptorul care este activat de cocaină."

Cercetătorii întrevăd mai multe domenii de utilizare a acestor descoperiri:  scopuri militare – folosind animale capabile să identifice mirosul de TNT, principalul ingredient al dispozitivelor explozive,  industria parfumurilor – dacă se va reuşi grefarea receptorilor de miros umani.
Se vor putea astfel crea mai uşor noi parfumuri şi  medicină – dacă animalele vor putea fi programate să detecteze mirosurile fine pe care semnăturile chimice ale unor boli le lasă în sânge, respiraţie sau transpiraţie.

"Avem la dispoziţie aceşti receptori perfecţionaţi de-a lungul milioanelor de ani de evoluţie pentru a detecta anumite substanţe chimice", explică profesorul Feinstein. "Suntem încrezători că îi vom putea folosi pentru a detecta bolile".

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI