Close sidebar
Close sidebar

Amesteca alcool, apa exogena si alte substante chimice, iar produsul final il vindea drept vin! Controversatul om de afaceri Dorin Marinescu, zis "Piticu", arestat preventiv! A vandut 220.000 de litri de bautura contrafacuta

Douasprezece persoane, intre care un controversat om de afaceri din Buzau, un fost judecator, patru politisti si un expert autorizat din cadrul Tribunalului Buzau, au fost trimise in judecata de catre procurori ai DIICOT Buzau. Printre faptele savarsite se numara constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma calificata, delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, inducerea in eroare a organelor judiciare si dare de mita. Cu exceptia omului de afaceri Dorin Marinescu, cercetat in stare de arest preventiv, ceilalti inculpati sunt cercetati in libertate.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Procurorii DIICOT Buzau au finalizat rechizitoriul in dosarul in care este cercetat controversatul om de afaceri din Buzau, Dorin Marinescu, zis "Piticu". Procurorul de caz a decis trimiterea in judecata a unui lot de 12 inculpati, printre care se mai afla angajati de-ai omului de afaceri, patru politisti, dintre care trei sunt angajati ai IPJ Buzau, iar unul este angajat al IGPR, un fost judecator si un expert autorizat de pe langa Tribunalul Buzau.

Numele lui Dorin Marinescu apare intr-un dosar din 2013 vizand alimentarea mai multor complexuri comerciale en-gros cu bauturi contrafacute, imbuteliate in pet-uri de doi litri. El ar fi distribuit, cu ajutorul a zece intermediari, 220.000 de litri in magazine din judetele Buzau, Braila, Ialomita, Prahova si Arges. in urma analizelor s-a constatat ca vinul comercializat era, de fapt, o combinatie de alcool, apa exogena si alte substante chimice, etichetate drept vin.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis in judecata pentru 25 de fapte, intre care savarsire, initiere si constituirea unui grup infractional organizat, impiedicarea sub orice forma a organelor competente, de control financiar, de a intra in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, in scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale si vamale, evaziune fiscala in forma calificata, delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, inducerea in eroare a organelor judiciare si dare de mita.

Marinescu se afla, in prezent, in stare de arest preventiv.

Din acelasi lot au mai fost trimisi in judecata Carmen Marinescu, acuzata de 17 fapte, dar si angajati ai omului de afaceri, suspectati de numeroase infractiuni economice si de constiuire sau aderare la un grup infractional organizat.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata Mihail Stanescu, la data faptelor judecator la Tribunalul Buzau, Sectia a II-a Civila de Contencios Administrativ si Fiscal, acesta fiind cercetat in stare de libertate, pentru savarsirea a sase infractiuni de luare de mita.

Alti patru politisti au fost trimisi in judecata: Liviu Gavrila, la data faptelor sef al Biroului de Macrocriminalitate Economica in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor si Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar sef in cadrul I.G.P.R. – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, Danut Draghia din cadrul IPJ Buzau si Ionel Onel, de asemenea angajat al Politiei Judetene Buzau.

Gavrila este cercetat in stare de libertate pentru 15 fapte, infractiunile de care este suspectat fiind complicitate la delapidare, abuz in serviciu in dauna intereselor publice, cand prin fapta s-a cauzat un folos

necuvenit pentru sine si pentru altul si luare de mita. Chiurciu este cercetat la randul sau in stare de libertate pentru doua infractiuni de luare de mita si favorizarea faptuitorului. Danut Draghia  la data faptelor agent sef principal la I.P.J. Buzau- Serviciul de Investigare a Fraudelor este  cercetat in stare de libertate pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu in dauna intereselor publice cand prin fapta s-a obtinut un folos necuvenit pentru sine si pentru altul si pentru doua fapte de luare de mita.

Ionel Onel, la data faptelor comisar la I.P.J. Buzau- Serviciul de Investigare a Fraudelor, este  cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunilor de compromitere a intereselor justitiei.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata Vartan Rosioru, expert tehnic si contabil judiciar in cadrul Biroului local de expertize tehnice si contabile de pe langa Tribunalul Buzau, cercetat in stare de libertate pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si favorizarea faptuitorului.

Citeste si: Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Procurorii sustin ca, incepand cu anul 2012 si pana in luna iunie 2015, omul de afaceri Dorin Marinescu, zis Piticu, care a administrat si controlat trei societati comerciale cu sediul in municipiul Buzau, avand ca obiect de activitate producerea de alcool etilic, precum si producerea si comercializarea de bauturi alcoolice, a initiat si constituit impreuna cu trei angajati, insarcinati cu tinerea evidentei contabile si cu activitati de gestionare a firmelor, un grup infractional.

Prin aceasta retea, Marinescu a urmarit sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, neevidentierea tuturor veniturilor rezultate din vanzarea de vin alb, rosu si bauturi intermediare, unele dintre acestea fiind calificate in mod nereal ca vin, intrucat aveau in componenta alcool etilic- ca materie prima accizabila.

Procurorii sustin ca in iunie 2015 omul de afaceri a impiedicat accesul echipei comune de inspectori fiscali ai DGAF si DGAOV in perimetrul punctului de lucru Greceanca al uneia dintre firmele detinute, unde se aflau patru rezervoare cu vin. Inspectorii descinsesera la firma controverstului om de afaceri buzoian in vederea efectuarii de verificari financiare fiscale si vamale. Comisarii nu au fost lasati sa faca controlul, in conditiile in care inspectorii au fost pusi pe fuga de patru caini agresivi, pe care Piticu a refuzat sa ii indeparteze din calea echipei de control, iar ulterior, prin mai multe mesaje telefonice, a adus injurii echipei de control fiscal si vamal. Pentru a justifica lipsa de la dosar a evidentei contabile a unui dintre agentii economici controlati de catre DGAF si DGAOV, ulterior, Marinescu a inscenat furtul unor documente de evidenta contabila a agentilor economici verificati, respectiv a documentelor  pe care nu le predase echipei de control si care, in fapt, nu existau.

In urma probelor administrate in cauza s-a constatat ca sesizarea privind sustragerea documentelor a fost nereala, nefiind comisa nicio fapta de furt,  inculpatul  Marinescu declarand in mod mincinos ca trei membri ai echipei de control financiar fiscal i-au sustras documentele contabile.

"Din cercetarile efectuate in cauza  a rezultat ca inculpatul Marinescu Dorin a fost sprijinit de un impresionant palier de protectie si sprijin, format dintr-un magistrat, mai multi lucratori de politie judiciara din cadrul I.P.J. Buzau si IGPR, un expert contabil si functionari cu atributii de conducere si control la cvasiunanimitatea institutiilor si autoritatilor de stat cu reprezentare in plan local, regional sau chiar central", sustin procurorii DIICOT.

Unul dintre cei care l-ar fi sprijinit in activitatea infractionala pe Piticu ar fi Mihail Gabriel Stanescu, la data comiterii faptelor  judecator la Tribunalul Buzau, Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal. Magistratul, care intre timp s-a pensionat prin decret prezidential, ar fi pretins si primit, spun procurorii, in sase randuri, practic, pe toata perioada cat s-a derulat cercetarea judecatoreasca in dosarul pe care l-a instrumentat, 75, 5 litri de vin, o carcasa de miel sacrificat si mai multe bunuri materiale, pentru a pronunta o solutie favorabila societatii reclamante administrata de catre Marinescu, intr-un  dosar care avea ca obiect anularea raportului de inspectie fiscala, emis de DJAOV Buzau, si a deciziei de impunere fiscala, emisa de DGRFP Galati, in baza respectivului raport de inspectie  fiscala.

" In acest sens, incalcandu-si indatoririle ce ii reveneau, cu nesocotirea probelor aflate la dosarul cauzei, constand in expertiza contabila si inscrisuri depuse de catre autoritatile fiscale parate, inculpatul Stanescu Mihail Gabriel a pronuntat o sentinta civila prin care a anulat raportul de inspectie fiscala si decizia de impunere fiscala mai sus-mentionate, stergand in mod nelegal obligatiile fiscale de plata ale agentului economic vizat (cu toate ca din expertiza contabila aflata la dosar rezulta ca agentul economic datoreaza obligatii fiscale de plata catre bugetul de stat, avute in vedere in actele administrativ fiscale anulate). Prin aceasta, inculpatul Stanescu Mihail Gabriel a anulat si acele obligatii de plata constand in accize, ca efect al modificarii in fals a unui numar de 19 facturi fiscale de livrare de bauturi alcoolice catre o societate comerciala din Braila, cauza ce a format obiectul unui dosar de urmarire penala aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau, in care cercetarea penala a fost instrumentata de catre inculpatul Draghia Danut- agent sef principal la I.P.J. Buzau- S.I.C.E", mai precizeaza DIICOT.

La randul sau, Danut Draghia, angajat in IPJ Buzau,  ar fi  pretins si primit de la omul de afaceri Dorin Marinescyu, dupa confirmarea propunerii de clasare formulata in dosar, cantitatea de 13,5 litri vin si 9 litri de alcool, iar la data de 14.09.201, dupa  ramanerea definitiva a  solutiei, ca efect al propunerii de clasare pe care a formulat-o, prin sentinta penala a Tribunalului Buzau,  inca un sac ce continea mai multe bunuri.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Patrick, câștigător al sezonului 3 „Casa Iubirii”, enervat la culme de gestul iubitei sale, Bianca: "Ești cea mai enervantă persoană pe care o cunosc"- radioimpuls.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Din palierul de protectie si de spijin al afaceristului buzoian a facut parte si Gheorghe Chiurciu Gheorghe- comisar sef in cadrul IGPR- DICE, care, instrumentand cercetarile intr-un dosar penal al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie- Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, pentru a favoriza in cursul cercetarilor pe inculpatii  Marinescu Dorin si Rusu Petruta, ca reprezentanti legali ai firmei cercetate, a primit de la cel dintai, prin intermediar, suma de 500 lei si, respectiv, 4,5 litri vin. Prin faptele comise, Chiurciu ar fi favorizat societatea lui Piticu, care s-a sustras de la plata unei accize, in suma de 94.591,48 lei.

De asemenea, omul de afaceri a beneficiat si de sprijinul inculpatului Gavrila Liviu – comisar sef la I.P.J. Buzau – SICE si sef al Biroului de Macrocriminalitate Economica de la institutia respectiva, care, in perioada iunie 2014- iulie 2015, a pretins si primit de la Dorin  Marinescu, prin intermediar, in 15 randuri, cantitatea totala de 222 de litri vin. in schimbul acestor bunuri, Gavrila nu si-a exercitat prerogativele functiei.

in sarcina inculpatului Onel Ionel- comisar sef la I.P:J. Buzau- S.I.C.E., s-a retinut ca acesta a divulgat catre aparatorul ales al inculpatilor Marinescu Dorin si Rusu Petruta, date despre modul si mijloacele de administrare a unor probe, respectiv proba cu martori si inscrisuri, continutul declaratiei pe care trebuia sa o dea clientul sau si a dezvaluit continutul unor inscrisuri oficiale si mijloace de proba din dosarele de urmarire penala pe care le instrumenta, vizand persoanele referite.

In acest dosar, procurorii spun ca prejudiciul cauzat prin evaziune fiscala se ridica la peste 6 milioane de lei prin infractiunea de evaziune fiscal, la peste 7, 2 milioane de lei prin infractiunea de delapidare cu consecinte deosebit de grave, in timp ce suma de 1, 57 de milioane de lei a carei origine este, de asemenea, ilicita, a fost ascunsa prin infractiunea de spalare de bani.

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra a 44 de bunuri imobile- terenuri si constructii apartinand omulu de afaceri Dorin Marinescu si a Petrutei Rusu, asupra unui numar de cinci autoturisme de lux, doua barci, o nava de sport de agrement si asupra sumelor de 11.000 lei, 1.315 USD si 3.320 euro.

Dosarul a fost  inaintat spre solutionare Tribunalului Buzau.

Sursa: news.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI