Amintirea unei cești de cafea - Eveniment inedit organizat de Institutul Yunus Emre, la București
În cadrul activității organizate de către Institutul Yunus Emre, la Universitatea Româno-Americană, au fost prezentate o serie de tradiții turcești legate de cafea și ceai.
Cafeaua turcească, ce face parte din deliciile cunoscute în toată lumea, are un loc destul de important în tradiția poporului turc, nu doar datorită gustului incomparabil, ci și prin procesul de preparare, prezentare și prezența în cele mai valoroase ritualuri ale culturii turcești.
Oferită în unele momente deosebite și, în același timp, făcând momentul servirii să fie special, cafeaua turcească se evidențiază și prin punerea bazelor unei prietenii de lungă durată, aspect prezent în zicala „O cafea nu se uită vreme de 40 de ani”.
Institutul Yunus Emre organizează activități pentru a promova cultura cafelei turcești. Această instituție joacă un rol important în crearea punților culturale între popoare, prin evenimentele pe care le organizează. Cafeaua turcească, care este inclusă în lista „Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității” al UNESCO, a fost întâmpinată cu mare interes.
La activitatea de promovare, unde s-a menționat despre călătoria cafelei din Yemen în Europa, s-a subliniat locul și importanța culturii cafelei în viața de zi cu zi a omului anatolian, faptul că este un element inseparabil al culturii și bucătăriei turcești și că, începând cu anii 1400 până în ziua de astăzi, este iubită și consumată în întreaga lume.
Directorul Institutului Yunus Emre România, Mustafa Yıldız, a spus că, deși nu există informații certe despre cum a apărut cafeaua pentru prima dată, această băutură străveche, a cărei patrie este cunoscută sub numele de Yemen și Etiopia, a fost atât de bine primită în Anatolia, încât în anul 2013 a intrat în lista „Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității” al UNESCO înregistrată cu numele „Cafeaua
„Am avut astăzi ocazia să prezentăm băuturile noastre străvechi la Universitatea Româno-Americană din București alături de elevi turci voluntari ce studiază în România prin Proiectul Erasmus. În calitate de institut, oriunde deschidem un stand, acesta atrage multă atenție.
Familiaritatea, interesul și admirația românilor față de aceste evenimente ne motivează”, a adăugat el.
Cafeaua, o punte culturală între Turcia și România
Academicienii și studenții s-au bucurat de acest eveniment, care a fost pregătit în colaborare cu Rectorul Universității Româno-Americane, Costel Negricea, și Institutul Yunus Emre.
„Sincer, nu știam prea multe despre cafeaua turcească și tradiția ei, dar acum am învățat tot.
Este foarte interesant să vezi și să înveți despre istoria și caracteristicile cafelei și ceaiului turcesc, pe care le întâlnim mereu la televizor și pe internet. Vom continua activitățile noastre comune cu Institutul Yunus Emre”, a spus rectorul universității.
Institutul Yunus Emre își îndeplinește datoria de a fi o punte culturală între comunitatea turcă și română prin cursurile și activitățile pe care le organizează în România încă din anul 2011.