Anchetă internațională privind pandemia. Ce au discutat liderii mondiali
Premierul australian Scott Morrison a discutat la telefon despre lansarea unei anchete internaţionale cu privire la pandemia noului coronavirus.
Premierul australian a discutat cu preşedinţii francez Emmanuel Macron şi american Donald Trump şi cu cancelarul german Angela Merkel, relatează Reuters.
Ofensiva Australiei- în vederea unei examinări independente a originilor pandemiei, răspândirii acesteia în lume şi răspunsului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)- a provocat critici dure din partea Chinei, care îi acuză pe parlamentarii australieni că se află în solda Statelor Unite.
Citeste si: Donald Trump a ordonat Marinei „să tragă și să distrugă” bărcile iraniene
Atunci când reprezentanţi OMS au sosit la Wuhan, la 20 ianuarie, virusul se răspândise în alte trei ţări.
El a infectat de atunci aproximativ 2,3 milioane de oameni în lume şi s-a soldat cu 160.000 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de Reuters.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Scott Morrison a anunţat într-un mesaj postat miercuri pe Twitter că a purtat ”o discuţie foarte constructivă” cu Donald Trump despre acţiunile angajate de către cele două ţări în lupta împotriva noului coronavirus şi despre necesitatea relansării economiilor lor.
Citeste si: MApN: Două aeronave militare aduc materiale sanitare din Turcia
”Am discutat, de asemenea, despre OMS şi despre a acţiona împreună în vederea unei îmbunătăţiri a transparenţei şi eficienţei răspunsurilor internaţionale la pandemii”, scrie el.
Premierul australian a discutat, de asemenea, cu Angela Merkel şi Emmanuel Macron despre rolul OMS, a anunţat biroul său.
Australia studiază dacă OMS poate fi autorizată- la fel ca inspectorii internaţionali însărcinaţi cu supervizarea desfiinţării armamentului- să intre într-o ţară pentru a ancheta cu privire la epidemie, fără să aştepte condimţământul ţării respective, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.
Donald Trump a oprit la jumătatea lui aprilie finanţarea americană a OMS, acuzând Organizaţia a încurajat ”dezinformarea” chineză cu privire la virus, ceea ce ar fi condus la o amplificare a epidemiei.
Unii parlamentari australieni se îndoiesc totodată de transparenţa Beijingului cu privire la gestionarea pandemiei.
Ambasada Chinei la Canberra a denunţat marţi, într-un comunicat, faptul că parlamentarii australieni acţionează ca un purtător de cuvânt al lui Donald Trump şi a apreciatcă ”unii lideri politici australieni se comportă ca nişte papagali ai americanilor (...)”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Florin Cîțu: „O să ieşim mai puternici şi mai competitivi din această criză”
Ministerul australian de Externe Marise Payne a răspuns că Australia se vrea, din contră, avocata unei deschideri a unei anchete privind pandemia.
Australia a înregistrat peste 6.600 de contaminări cu noul coronavirus- dintre care patru miercuri.
Rata infectării a scăzut de la 25% la jumătatea lui martie la la 1% pe zi.
Puterile locale australiene intenţionează să relaxeze anumite restricţii. Celebra Plajă Bondi Beach de la Sydney urmează să fie deschisă parţial săptămâna viitoare.