Anders Breivik a detonat o mașină-bombă în fața biroului premierului din Oslo în urmă exact 10 ani, ucigând opt persoane, înainte de a se deplasa spre insula Utoya, unde a împușcat 69 de tineri într-o tabără a Partidului Laburist. Aniversarea de zece ani a atacurilor a fost marcată în iulie 2021.

Citeste si: Un copil de trei ani a murit sufocat în mașina părinților

Pedeapsa maximă care poate fi dată în Norvegia: 21 de ani

Anders Breivik execută pedeapsa maximă a Norvegiei de 21 de ani, care poate fi prelungită pe termen nelimitat. El este totuși eligibil să fie eliberat condiționat după ce a stat cel puțin 10 ani de închisoare.

Procuratura statului Oslo a respins cererea de eliberare anticipată a lui Breivik, ceea ce înseamnă că va merge acum în instanță, a declarat procurorul responsabil Hulda Karlsdottir pentru Reuters, confirmând un raport al ziarului norvegian VG.

Citeste si: VIDEO| O crimă șocantă a avut loc în Galați. Două persoane au fost găsite moarte

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

"Întrebarea centrală a instanței în timpul ședinței va fi dacă există un pericol iminent de reapariție a infracțiunilor grave (ale lui Breivik) astăzi sau nu", a spus Karlsdottir într-un e-mail.

Cel mai mare masacru din istoria Norvegiei

Andres Behring Breivik, în vârstă de 42 de ani, este un extremist de dreapta norvegian, cunoscut pentru planificarea și executarea atacurilor din Oslo și Utoya de pe data de 22 iulie 2011.

În acea zi neagră pentru istoria Europei, Breivik a detonat o mașină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. La o distanță de câteva ore, a debarcat pe insula Utoya, unde se desfășura o tabără a Partidului Laburist, și, pretizând a fi polițist, a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane.

Citeste si: Primul șef al mafiei Yakuza, condamnat la moarte în Japonia. Va fi executat prin spânzurare

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Cea mai tânără dintre victime a fost Sharidyn Svebakk-Bohn, care tocmai împlinise 14 ani. Întrucât vinovăția sa a fost evidentă, procesul lui Breivik a fost dominat de dezbaterea privind sănătatea sa mintală. După multiple analize psihologice, s-a constatat că Breivik este responsabil pentru faptele sale, și a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

Breivik vrea să fie audiat în afara închisorii

Parchetul a trimis o cerere de audiere instanței judecătorești competente din Telemark, unde Breivik își execută pedeapsa cu închisoarea.

Instanța a declarat pentru Reuters că a primit cererea și că acum examinează documentele. Nu a fost stabilită nicio dată sau loc final pentru audiere.

Parchetul din Oslo vrea să organizeze proceduri în închisoare, în timp ce avocatul lui Breivik, Oeystein Storrvik, a declarat pentru VG că solicită o audiere într-o instanță din afara închisorii. Storrvik nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si