Andrei Baciu spune ce îi asteaptă pe români în luna ce urmează: „Prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine”
Andrei Baciu a anunțat că numărul cazurilor Sars-Cov-2 este în creștere în România. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a declarat că țara a înregistrat pentru a doua zi peste 500 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Andrei Baciu afirmă că se constată o creştere continuă a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2. „ Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”, declară Andrei Baciu.
Baciu a adăugat: „Cresc cazurile şi cresc mai repede decât au crescut în celelalte valuri. Acum situaţiile sunt diferite, primul val faţă de ceea ce se întâmplă acum, însă pe proiecţiile şi pe schemele pe care le aveam desenate şi analizate de către experţi suntem pe ceea ce au prognozat a fi scenariul 4, scenariul care descrie o tulpină, un virus cu astfel de rată de contagiozitate specifică acestei tulpini Delta care este mult mai contagioasă decât tulpina iniţială.
Vedem deja, de la o săptămână la alta, schimbăm cifra din faţa mediei de cazuri noi din fiecare zi.(...) Suntem deja în a doua zi cu peste 500 de cazuri. Din nefericire, acesta este trendul şi aceasta este prognoza epidemiologică pentru perioada următoare. Ne aşteptăm undeva la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie la 1.000 de cazuri şi prognoza de 1.500 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie se menţine în acest moment”.
Andrei Baciu a anunțat că mare parte din pacienții COVID-19 de acum nu sunt vaccinați. El a atras atenţia asupra faptului că cei nevaccinaţi nu trebuie să amâne inocularea serului.
„Dacă vrem să fim protejaţi în septembrie trebuie să ne vaccinăm acum”, a spus el.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a vorbit și despre personalul medical nevaccinat care ar trebui să se testeze pe cheltuiala proprie. Andrei Baciu a declarat că „lucrurile sunt în analiză”.
„Nu s-a renunţat, există o analiză. Nu se mai dă ordonanţă, dar există mai multe variante prin care se poate aplica un astfel de principiu.
Este o chestiune mai amplă şi atunci trebuie văzută cea mai potrivită manieră de a adopta o astfel de atitudine. Dar principiul de bază este acela al protecţiei pacienţilor care ajung în spital”, a explicat Baciu în acest context.
Baciu a afirmat că se înregistrează o uşoară creştere a interesului pentru vaccinare, fapt constatat de către operatorii din call center care primesc mai multe apeluri din partea celor care doresc să primească date despre vaccin.