Andrei si Ioana merg kilometri intregi pe drumuri impracticabile pentru a invata. "Nu se plang si se multumesc cu putinul pe care il au" - Povestea lor te va umple de emotii
In timp ce in Bucuresti, capitala Europeana, scolile se inchid de fiecare data cand ninge ceva mai puternic sau cand temperaturile scad, ei bine, in alte zone din Romania traiesc oameni care ar face orice pentru a merge la scoala.
Un astfel de exemplu il constituie Andrei si Ioana, doi frati, el de 11 ani, iar ea numai 7 anisori. Fratii Vidinaru au rezultate excelente la invatatura si nici prin cap nu le trece sa renunte la scoala, chiar daca pentru a merge la cursuri fac sacrificii uriase pentru niste copii de varsta lor.
Cei doi locuiesc intr-una dintre cele mai defavorizate zone din Galati, o strada ce poate fi comparata cu o ulita, undeva pe langa lacul Catusa, in apropierea combinatului siderurgic din localitate.
Sunt acasa cinci frati, cel mai mic avand un an si jumatate. Provin dintr-o familie dezbinata, tatal lor avand grija de unul dintre frati, in timp ce mama lor se ocupa de restul.
In cartierul in care stau acestia sunt cam peste 100 de oameni care locuiesc in niste bordeie reci si insalubre. Intr-un astfel de loc isi duce viata de zi cu zi si membrii familie Vidinariu.
Straduta pe care locuiesc nici macar nu este cadastrata in oras. Casele, daca le putem numi asa, nu sunt numerotate si doar de la localnici poti afla cine pe unde sta.
Intr-o camaruta saracacioasa se inghesuie cinci frati si o mama care are grija de ei. Pentru a ajunge la Scoala nr 40, acolo unde invata, Andrei si Ioana sunt nevoiti sa strabata mai multe ulite mlastinoase, drumuri acoperite de pamant pe o distanta de aproximativ 5 kilometri.
Mereu trebuie sa plece cu o ora mai devreme de acasa pentru a ajunge la timp la cursuri. Andrei este elev in clasa a patra, iar Ioana in clasa 0.
Cei doi strabat drumul, fie ca ninge sau ploua, ignora cainii fara stapan care ii latra la fiecare pas si au un singur scop in viata, acela de a "invata carte". "Ne-am obisnuit. Facem asta de atatia ani", le-a declarat Andrei celor de la adevarul.
In ajutor le-au sarit cei de la fundatia "Familia" care din toamna lui 2017 ii sprijina si le ofera ajutoare sub forma de incaltaminte sau imbracaminte. "Cand l-am dus pe Andrei la tuns am vazut ca are in picioare niste adidasi rupti, practic fara talpa. Andrei si sora lui, Ioana, nu s-au plans. Sunt niste copii cuminti care se multumesc cu ce au", a declarat Mariana Robea, directorul fundatiei "Familia".