Într-un comunicat emis marţi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi-a exprimat îngrijorarea pentru aceşti angajaţi care trăiesc "într-un stres enorm şi fără odihna necesară", ceea ce "pune în pericol", potrivit AIEA, unul dintre "pilonii" securităţii nucleare, acela ca personalul "să poată lua decizii fără presiune indusă".
Citeste si: În ce stare emoțională este Putin după 21 de zile de război în Ucraina. Dezvăluiri de la Kremlin: "Ziua sa de lucru este extrem de neregulată”
Potrivit unei inginere de la Cernobîl, piscina de stocare a deşeurilor nucleare este "în supracapacitate de 40%" şi toate "bazinele de siguranţă sunt pline",
ceea ce "contravine regulilor de securitate nucleară" internaţionale în caz de accident.
În ce condiții lucrează angajații de la Cernobîl
La Slavutici, mic oraş ucrainean unde locuiesc angajaţii centralei nucleare de la Cernobîl, circa 50 de persoane- bărbaţi, femei şi copii- au ieşit duminică să protesteze.
"Ucraina nu are nevoie de un al doilea Cernobîl", "Salvaţi-ne rudele!", scandau ei, potrivit AFP.
Tura de zi nu a putut să-i înlocuiască pe cei ţinuţi ostatici în munca de la centrală, potrivit mărturiilor unor rude, făcute sub acoperirea anonimatului.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Încă un general din armata lui Vladimir Putin a fost ucis. Ucrainenii au eliminat încă un om important al președintelui Rusiei
Captivii de la Cernobîl încearcă de trei săptămâni, în condiţii sanitare degradate, să asigure mentenanţa sitului, acum inactiv, care a cunoscut pe 26 aprilie 1986 cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii, potrivit Agerpres. Să asigure mentenanţa, înconjuraţi de arme şi militari ruşi, povestesc apropiaţi al lor.
Tehnicienii de la Cernibîl, "prizonieri ai unui lagăr de concentrare rus"
"Băieţii noştri nu sunt doar ostatici, ci prizonieri ai unui lagăr de concentrare rus", a denunţat o femeie cu faţa gravă în timpul manifestaţiei de la Slavutici, filmată de o televiziune locală.
Toate centralele nucleare din Ucraina sunt în stare sigură şi nu există depăşiri ale nivelului de radiaţii, potrivit unui comunicat al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
Citeste si: OMS a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni existenți în laboratoare
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
"Din informaţiile primite de la Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), în data de 15.03.2022, ora 17:45, ora României, conexiunea amplasamentului Cernobîl cu reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică a fost restabilită, alimentarea din generatoare diesel de urgenţă nemaifiind necesară. În prezent, toate instalaţiile nucleare din Ucraina sunt funcţionale şi în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie.
Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri la nivelul teritoriului ucrainean", spun reprezentanţii Comisiei.
"În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent"
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punctul vedere al monitorizării radiologice.
"În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei", se mai arată în comunicat.