Angajații de la metrou ies în stradă! Transportul subteran riscă să fie blocat
Angajații Metrorex ies joi în Piața Victoriei să protesteze. Sindicaliștii cer salarii mai mari!
Angajații Metrorex ies din nou în stradă! Unitatea Sindicatul Liber din Metrou a spus că peste 500 de angajați vor merge în piața Victoriei, acolo unde își vor striga nemulțumirile. Ei susțin că în tot acest timp, există un risc major de blocare a transportului public subteran din București.
În principal, angajații vor salarii mai mari. Aceștia spun că nu li s-au majorat veniturile cu 13%, așa cum prevede noul Contract Colectiv de Munca. De asemenea, ei se plâng că personalul este puțin și că nu mai fac față. Totodată, există și un deficit de finanțare.
Tot joi, o delegație formată din 4 persoane va depune un memoriu la registratura instituției.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
"În conformitate cu Legea bugetului există un articol 73, alineatul 8, care nu-ți dă voie să faci un buget dacă pierderile nu sunt mai mici cu dublul sumei cu care crești salariile.
Mai există această Ordonanță potrivit căreia, dacă în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului nu se aprobă bugetul societății comerciale, acea societate nu mai are dreptul la subvenție.
Este în mâna Guvernului să schimbe această Hotărâre de Guvern.(...) Dacă nu ai buget aprobat, nu mai dă subvenție. Fără subvenție, cum să funcționezi? Trebuie scoasă această prevedere din Hotărârea Guvernului(...)", a spus Marian Artimon, președintele Unității Sindicatul Liber Metrou (USLM), într-o conferință de presă, luna trecută. Tot în luna martie, sindicaliștii au amenințat cu încetarea activității începând cu data de 15 mai.
Citește și: Metroul ar putea să nu mai funcţioneze din data de 15 mai! Sindicaliștii vorbesc de datorii uriașe
În prezent, Metrorex are 5050 de salariați, deficitul de personal fiind de peste 800 de angajați.
Au început lucrările pentru o nouă magistrală de metrou M4 de la Gara de Nord la Gara Progresul.
Aceasta va traversa trei sectoare 1,5, 4 și va ajunge în Jilava."Mizăm că peste şase luni vom reuşi să semnăm contractul de execuţie. Vrem ca deplasarea să fie mult mai eficientă. În mod realist, o activitate pe care astăzi o începem, mai devreme de un an şi jumătate nu vom vedea efectiv utilaje sau foreze în teren. Trebuie să luăm în calcul că sunt 14 staţii, fiecare dintre ele are nevoie de o proiectare complexă. Zece luni avem termen de proiectare şi cinci ani de execuţie", a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.