Angajatii din Educatie ies in strada. Profesorii se plang ca legea salarizarii i-a saracit. Care este reactia permierului
Revolutia fiscala provoaca un val de revolta în toata tara si frustrari uriase în sistemul bugetar. Profesorii se plang ca sunt defavorizati si ameninta cu proteste. Iar biologii si chimistii din laboratoarele spitalelor spun ca vor castiga mai putin decat asistentii din subordine.
Dascalii spun ca majorarile salariale din ianuarie nu le-au adus multi bani in buzunare, caci au fost atat de mici incat nici macar nu acopera rata inflatiei.
VASILE NICOARA, DIRECTORUL COLEGIULUI NATIONAL "MIRCEA CEL BATRAN" CONSTANTA: "E foarte simplu sa calculezi. Daca aplici 4% la o suma, iti dai seama cat face.
La unii a insemnat 50, la altii 200, si vechime... si grad"
In prezent, ca sa castige un salariu net de 2.900 de lei, un profesor trebuie sa aiba peste 40 de ani de vechime la catedra, in vreme ce un debutant nu ia mai mult de 1.500 de lei.
MITICA IOSIF, LIDER DE SINDICAT CONSTANTA: "Marea problema e la colegii care lucreaza cu 0.25.. din norma si care au avut de adus bani de acasa pentru ca trebuie sa plateasca contributiile catre stat.
A fost adoptata o ordonanta de urgenta care sa indrepte aceasta situatie, insa luna ianuarie s-a incheiat cu aceasta situatie"
Toti profesorii sunt revoltati si vor sa iasa in strada. Se plang c-au ajuns printre cei mai defavorizati bugetari.
GEORGE PURCARU, VICEPRESEDINTELE FSLI: "Legea salarizarii ne-a situat in trimea inferioara, daca vorbim despre o scara de la 1 la 12, in ceea ce priveste cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic fiind pozitionat intre 1, 64 si 1,76."
Insa, cei mai loviti de controversata revolutie fiscala sunt profesorii aflati in concediu medical.
GEORGE PURCARU, VICEPRESEDINTELE FSLI: "Coleg bolnav de cancer, prin comparatie ianuarie 2017 lua cu 300 de lei mai mult decat ia astazi in ianuarie 2018."
Sefa guvernului recunoaste ca sunt derapaje, dar insista ca nimeni nu va avea de suferit in urma masurilor luate.
VIORICA DANCILA, PREMIERUL ROMANIEI:"Au existat unele probleme, asa cum ati vazut.
Inca din prima sedinta de guvern au existat unele ordonante care sa regleze acolo unde s-au produs defectiuni. In urmatoarea sedinta vom avea inca o ordonanta de urgenta, sa reglam pentru mamici, pentru concediile medicale. Unde vom avea deficiente, le vom regla. Nu trebuie sa ne grabim imediat cu actiuni extreme" 3
Frustrari uriase sunt si in sistemul sanitar. Sindicalistii spun ca legea salarizarii a fost gandita prost si provoaca discrepante majore intre angajati.
De pilda, daca pana in acest an biologii, biochimistii si chimistii, aveau salarii aproximativ egale cu medicii din laboratoare, acum diferenta va fi ca de la cer la pamant, cu toate ca au aceleasi atributii si responsabilitati.
SIMONA STEFANESCU, BIOLOG: "Romania ne-a dat toate responsabilitatile colegilor nostri din Europa, pe toate, dar salarial isi bat joc de noi. Suntem o multime de oameni cu cate 7 ani de facultate, formati pe zona medicala.
Avem un mare dezavantaj: suntem putini si muti. Va pot da exemplul meu, de spital judetean de urgenta, cu vechime maxima, cu grad maxim... 3.100 de lei castig eu pe luna"
Concret, daca se pastreaza sporul de 25%, care este acum in vigoare, in 2022, biologul ar primi 4.500 de lei net. Daca sporul dispare, ramane cu acelasi venit. In schimb, medicii si asistentii ar urma sa primeasca salarii aproape de nivelul european, unele chiar de peste 4 mii de euro.
Si nu in 2022, ci de luna viitoare, potrivit legii.
SIMONA STEFANESCU, BIOLOG: "Unii dintre noi vor fi in situatia in care sa aiba salarii mai mici decat asistentul din subordine in urmatorii doi ani de zile. Este umilitor, umilitor"
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, vede doar partea plina a paharului.
"97% di ntre bugetari vor avea castiguri in plus, in unele cazuri, mai ales in baza de jos a piramidei, ajungandu-se la dublarii de salarii pana la data intrarii in vigoare in totalitate a acestei legi, anul 2022"
Lia Olguta a avut de infruntat in Parlament o motiune simpla depusa de liberali, care o acuza ca a mintit atunci cand a spus ca salariile nete vor creste cu 17% dupa transferul contributiilor sociale catre angajat, in schimb, multe lefuri au scazut.