Angela Merkel apără un acord cu SUA care va permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2
Angela Merkel a apărat, joi, un acord cu SUA care permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, drept un compromis pragmatic.
Pe de altă parte, Ucraina a precizat că acest acord este prea slab pentru a asigura că Rusia se va comporta aşa cum doresc Kievul şi Occidentul, anunță Reuters.
De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu proiectul care aproape este finalizat, în valoare de 11 miliarde de dolari și care va duce gazul rusesc în Germania.
Acordul actual referitor la tranzitul gazelor prin Ucraina expiră în 2024.
Totodată, Alexei Miller, director general al Gazprom, a reiterat joi că Rusia ar fi pregătită să prelungească acordul în cazul în care condiţiile comerciale vor fi corecte.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a concluzionat că acest proiect este prea avansat pentru a fi oprit.
Citeste si: CNSU a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Ce țări se află pe lista roșie
De asemenea, Germania s-a angajat să răspundă oricărei încercări a Rusiei de a folosi energia ca armă împotriva Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Acordul dintre cele două state include şi un angajament de a veni în sprijinul Ucrainei pentru a continua să primească taxe de tranzit odată ce Nord Stream 2, finalizat în proporţie de 98%, va deveni operaţional.
Însă, Merkel a afirmat, joi, că a primit asigurări din Rusia că Moscova nu va folosi gazoductul ca armă, dar că Berlinul este gata să reacţioneze cu sancţiuni dacă o va face.
Citeste si: Noi detalii despre aterizarea elicopterului Black Hawk în București. Care este motivul aterizării
"La urma urmei, nu suntem lipsiţi de instrumente pentru a face ceva", a declarat Merkel, adăugând că speră că nu vor fi necesare sancţiuni împotriva Moscovei.
Kievul, însă, dorea ca proiectul să fie oprit cu totul şi a precizat ca motive de neîncredere în Moscova anexarea Crimeii de către Rusiei, în 2014, şi sprijinul acordat separatistilor pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba le-a spus jurnaliştilor că acordul SUA-Germania este prea slab.
Citeste si: Valeriu Gheorghiță a anunțat când va ajunge România la peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi
"Există o problemă fundamentală... încă nu ne este clar dacă Rusia este gata să-şi îndeplinească obligaţiile şi partea sa în mod corespunzător atunci când vine vorba de securitatea energetică a Ucrainei şi de menţinerea rolului Ucrainei ca stat de tranzit", a mai declarat Kuleba.