Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a declarat vineri că invazia Rusiei în Ucraina a marcat „o profundă scindare în istoria Europei după sfârşitul războiului rece”,, relatează Reuters, potrivit Rador.

Citeste si: Rusia amenință Finlanda și Suedia cu "repercusiuni militare grave"

Angela Merkel, care  a fost considerată interlocutorul-cheie occidental al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că urmăreşte desfăşurarea evenimentelor „cu mare îngrijorare şi compasiune”.

Citeste si: LIVE A treia zi de război Rusia-Ucraina. Se duc lupte grele pe străzile din Kiev

Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, până în decembrie 2020, care s-a născut şi a trăit în fosta Germanie comunistă, şi vorbeşte fluent limba rusă a reușit să mențină ani de zile o relație bună cu liderul de la Kremlin.

Angela Merkel sprijină acțiunile cancelarului actual, Olaf Scholz 

„Cu cea mai mare îngrijorare urmăresc evoluţia situaţiei în urma noului atac, care urmează celui din 2014 (împotriva Crimeei), al Rusiei conduse de preşedintele Putin împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii” Ucrainei, scrie Merkel într-o declaraţie difuzată de Reuters.

„Această încălcare flagrantă a dreptului internațional nu are nicio justificare şi o condamn cu cea mai mare fermitate”, mai scrie Merkel, care a întreţinut relaţii foarte strânse, dar foarte dificile, cu Vladimir Putin pe când era cancelar.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Fostul cancelar a mai spus că sprijină pe deplin toate eforturile succesorului său, Olaf Scholz, şi pe care le fac aliaţii Germaniei pentru a trage la răspundere Rusia pentru acţiunile sale.

Citeste si: Germania nu este de acord cu excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT. Este „un proces tehnic dificil, cu un impact puternic asupra Germaniei”

Angela Merkel a încercat să menţină relaţii strânse cu Kremlinul în cele  patru mandate pe care le-a avut în fruntea Germaniei, scrie presa internațională.

În prezent, Merkel este foarte criticată de presa germană, care îi atribuie un eşec usturător al diplomaţiei „binevoitoare” cu Moscova din ultimi ani.

Germanii vor ca Angela Merkel să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Potrivit unui sondaj, cetățenii germani ar dori ca Angela Merkel să fie cea care să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. Nemții se tem de eventualele prețuri uriașe, cauzate de sancțiunile împotriva Rusiei. Aceștia sunt nemulțumiți de actualul cancelar, Olaf Scholz, şi a titularei externelor Annalena Baerbock și de modul în care tratează problema celor două țări.

Citeste si: Rusia, sub sancțiuni puternice. „Va fi tratată ca un stat ostil, izolat de fluxurile globale și de investiții”

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

Puțin peste jumătate din respondenții la sondaj, mai exact 51%, solicită ca fostul cancelar creștin-democrat Angela Merkel să fie persoana care să negocieze în conflictul ruso-ucrainean.

Un al doilea nume care ar putea fi trimis la negocieri este fostul cancelar social-democrat german Gerhard Schroeder. Numele acestuia a fost ales de 46% dintre cetățenii germani, în timp ce 41% sunt contra. Gerhard Schroeder are o relație apropiată cu președintele rus Vladimir Putin și este implicat în sectorul energetic din Rusia, notează DPA citată de Agerpres. 

Modul în care Olaf Scholz a reacționat în acest conflict este considerat „destul de bun” de 17% dintre respondenți, la polul opus cu „destul de rău”, aflându-se 33%. Majoritatea germanilor implicați în sondaj sunt de părere că felul în care acționat actualul cancelar german nu a fost „nici bun, nici rău”. 

Dezamăgirea respondenților vine din partea șefa diplomației germane, ecologista Annalena Baerbock. 43% spun că prestația ei a fost o „destul de rea”, numai 14% spunând că este „mai degrabă bună”. 

Cercetarea sociologică a fost realizată de institutul de sondare Insa și a existat o eșanție de 1.001 persoane.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si