Există un animal care le oferă oamenilor un lapte cu efecte miraculoase. Beneficiile acestui produs natural sunt cunoscute încă din Antichitate, iar consumul devine tot mai frecvent în rândul celor care vor să aibă o viață sănătoasă.
Animalul care oferă lapte cu efecte miraculoase este măgărița. Laptele de măgăriță era folosit în Antichitate de regina Cleopatra pentru a-și păstra frumusețea pentru care era renumită.
Laptele de măgăriță este lăudat de părintele medicinii, Hipocrat, care a vorbit de beneficiile sale în ameliorarea artritei, a tusei și a diverselor probleme de piele.
Popoarele din Africa și India foloseau laptele de măgăriță în medicina populară pentru tratarea episoadelor de tuse convulsivă.
Care sunt beneficiile laptelui de măgăriță
Laptele de măgăriță este din ce în ce mai căutat și în România datorită compoziției sale asemănătoare cu a laptelui matern.
Este vorba de asemănarea cu laptele matern din punct de vedere al Ph-ului, cât și din perspectiva nutritională.
Laptele de măgăriță este mai scump decât laptele de vacă sau de capră, pentru că este dificil de găsit. Fermele au, de regulă, între 5- 30 de magarite care produc aproximativ un litru de lapte fiecare.
În prezent, laptele de măgăriță se regăsește în magazine și sub formă de pudra sau ca ingredient în anumite alimente artizanale.
Fiind foarte popular în special în Italia, laptele de măgăriță este considerat un superaliment, motiv pentru care este inclus în unele formule concentrate pentru sugari.
Laptele de măgăriță întărește imunitatea!
Fanii laptelui de măgăriță îl beau adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate, care depășesc conținutul său nutrițional.
În special, a câștigat multă atenție ca aliment prietenos cu alergenii și care întărește imunitatea.
În comparație cu proteina din laptele de vacă, care conține de aproximativ cinci ori mai multă caseină decât zerul, proteina din laptele de măgăriță conține aproximativ părți egale de caseină și zer.
Un studiu italian pe 81 de copii cu alergie la laptele de vacă a constatat că toți au putut să bea lapte de măgăriță fără nicio reacție negativă.
Schimbarea laptelui de vacă cu laptele de măgăriță a permis creșteri regulate în greutate și înălțime.
Laptele de măgăriță contine compusi care lupta impotriva aparitiei ridurilor, poate contribui la reglarea metabolismului, favorizeaza lupta impotriva microbilor.
Laptele de magarita este bogat in proteine antimicrobiene precum lizozimul, lactoferina si lactoperoxidaza. Acestea au capacitatea de a inhiba dezvoltarea coloniilor de bacterii daunatoare organismului care pot fi contactate prin ingerarea diverselor alimente sau printr-o igiena precara.
Regina Cleopatra folosea laptele de măgăriță pentru a face băi zilnice, susțînând că acesta îi menține pielea tânăra și catifelată.
Legendele spun că avea o turmă de peste 700 de magarite care erau mulse zilnic, astfel încât laptele să nu îi lipsească niciodată.
Laptele de magarita: valori nutriționale
In ceea ce priveste compozitia nutritionala, laptele de magarita este bogat atat in macronutrienti, cat si in micronutrienti. Un pahar de 250 de mililitri din aceasta bautura contine: