UPDATE 15.00:

Departamentul pentru situații de urgență a postat astăzi în jurul orei 15:00 un anunț pe pagina de Facebook prin care cataloghează informațiile care circulă pe whatsapp referitor la compozția norul toxic ca fiind Fake News.

Departamentul pentru situații de Urgență spune că nu sunt motive de îngrijorare

Mesajul integral postat pe pagina de Facebook DSU:

"ATENȚIE
FAKE NEWS
 

Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!"

”În perioada 21- 24 martie, în estul și sud-estul României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul va avea intensificări luni (21 martie), dar mai ales pe parcursul zilei de marți (22 martie), când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sudvestul Moldovei, vor fi

rafale în general 55...65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70...80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marți, cu viteze ce vor atinge la rafală 40...45 km/h.

Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate ”, arată ANM.

Citeste si: Kievul, sub fum gros, încă de la primele ore ale dimineții

Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus reprezintă unui dintre cele șase servicii ale programului Copernicus și oferă informații consistente și controlate de calitatea și sănătatea aerului.

Concentrația de carbon este normală pentru această perioadă 

În acelaşi timp, datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului indică faptul că valorile concentraţiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Nor toxic deasupra Europei de Est, venit din Ucraina. Care sunt riscurile pentru români

Niveluri alarmante de poluare sunt înregistrate de o săptămână în Europa de Est, inclusiv în România, iar platformele care măsoară calitatea aerului confirmă acest fapt.

Războiul din Ucraina ar genera emisii poluante în Europa

Mai multe ipoteze pentru cauza poluării sunt luate în calcul, printre care războiul din Ucraina care generează emisii poluante, arderea deșeurilor și încălzirea cu lemn și cărbune.

Citeste si: Războiul din Ucraina ar provoca poluarea aerului din România, după ce valorile toxice au crescut

Pe trei platforme de monitorizare a aerului, senzorii arată că nivelurile d epoluare sunt de 2-3 ori peste limita normală.
„Vedem că aceste puncte vişinii sau roşii sunt în centrele urbane, Iaşi, Cluj, Braşov, Craiova, Bucureşti. Avem şi nişte arderi chiar din zona de încălzire domestică, oamenii poate au renunţat la încălzit casele pe gaze sau curent electric şi au revenit la sobele tradiționale care poluează destul de mult pentru că nu toate f uncţionează pe lemne ci pe bucăţi de plastic, ulei încins, am văzut multe sobe chiar şi în București care funcţionează cu ulei ,asta se întâmpla şi în Ungaria, Bulgaria şi în România şi în Polonia şi în Cehia.”, spune Octavian Berceanu, activist de mediu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si