Anotimpurile se schimba in anii urmatori - Scenariul descris de un expert roman in climatologie: "Vom ajunge la temperaturi de 50 de grade in sudul tarii" - De cand incepe dezastrul
Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, avertizeaza ca in perioada urmatoare, potrivit experimentelor numerice, in tara noastra se vor inregistra temperaturi de 50 de grade.
Ea spune ca in perioada 2021- 2050 anotimpurile vor varia si numarul de zile cu valuri uriase de caldura. "Trebuie totusi sa stim ca anotimpurile vor ramâne patru. Mersul lor, ritmul lor anual va ramâne, dar, evident, ele se vor modifica fata de ceea ce stiam ca sunt verile, primaverile, toamnele si iernile de acum mai multe decenii. Adica, exista o tendinta- care se vede deja in statisticile noastre- de declansare mai timpurie a primaverii, temperaturile cresc mult mai rapid in a doua jumatate a iernii- bineinteles, cu fluctuatii.
Aici vorbim de statistici. Nu in fiecare an se intâmpla asa, dar, din ce in ce mai frecvent, primavara devine mai timpurie, vara se lungeste in septembrie si avem, practic, o tendinta de crestere a temperaturii, pâna acum in toate anotimpurile, mai putin toamna, unde zgomotul e mare si semnalul nu trece de zgomotul natural", a declarat specialistul ANM, marti, intr-o conferinta de presa dedicata deschiderii celei de-a VI-a editii a Bucharest Science Festival (BSF 2018).
Reprezentantul ANM a avertizat ca in perioada 2021- 2050, in sudul tarii ar putea fi inregistrate temperaturi chiar de 50 de grade Celsius.
"Va pot spune ca m-am uitat pe niste experimente numerice si unul dintre acestea, in conditiile unui scenariu pesimist, pentru perioada 2021- 2050, deci nu foarte departe, a simulat temperaturi care au ajuns- e adevarat, de putine ori- chiar la 50 de grade Celsius in sudul tarii.
Dar, atentie, e vorba de o probabilitate mai mica de producere o maxima zilnica, care se regaseste in datele simulate o data sau de doua ori. Dar, totusi, faptul ca modelul ne arata o astfel de cale trebuie sa ne puna pe gânduri", a mai spus climatologul.
Vara trecuta a fost foarte calda, iar la Calafat au fost 34 de zile caniculare, in timp ce la Bechet au fost 24, iar la Drobeta Turnu Severin au fost 28 de zile.
si la Brasov au fost trei astfel de zile, la Toplita au fost 4, iar la Miercurea Ciuc, doua.
Si vara lui 2015 a fost foarte calda, cu multe locuri in care numarul de zile cu maxime de peste 35 de grade a depasit 30-35 zile, in timp ce vara lui 2014 a fost extraordinar de diferita, rar fiind inregistrare 35 de grade. La Slobozia au fost 7 zile, la Turnu Magurele 3 zile, iar la Zimnicea, 4.
De multe ori, in august, deasupra tarii noastre stationeaza masele de aer tropical deosebit de cald si de uscat.
in ultimii 18 ani au fost mai multe valuri de caldura, de referinta fiind cele din 2000, 2007, 2012, 2015 sau 2017 si temperaturile au trecut in zeci de statii meteo de 40 de grade, cu maxime de peste 44 de grade.
Totusi, temperatura maxima absoluta lunara+ 44,5 grade Celsius- s-a inregistrat in localitatea Ion Sion din jud. Braila, la 10 august 1951, iar recordul rezista.
Cel mai aproape de recordul de la Ion Sion a fost temperatura inregistrata 56 de ani mai târziu la Calafat, 44,3 grade.