Anunț ANPC: alimente care conțin substanțe cancerigene ajunse în școli
Mai multe alimente care conțin substanțe cancerigene au ajuns pe băncile elevilor din România. Printre acestea se numără merele din Polonia. Despre aceste fructe se știe deja că au fost tratate cu o substanță toxică.
Ironia sorții este că totul se petrece chiar la câţiva kilometri distanţă de Voineşti, patria merelor româneşti. Autorităţile locale nu au luat în calcul eventuale efecte grave asupra sănătăţii.
Anunț ANPC:
Un singur lucru i-a interesat pe aceștia, faptul că polonezii pot livra fructe tot timpul anului. Spre deosebire de cele de la producătorii locali, merele din import sunt tratate cu imazalil, un fel de ceară care protejează antifungic şi dă un luciu specific.
De altfel, celebrul profesor Gheorghe Mencinicopschi a explicat la Antena 3 că imazalilul, substanța cu care sunt tratate multe fructe, are efecte cancerigene.
„Imazalilul e o substanță cu efect antifungicid, care mărește perioada de viață pe raft a mărului, așa cum se întâmplă și la citrice.
La unele citrice, la lămâi, este înscripționat faptul că au fost sau nu au fost tratate cu imazalil. Imazalilul este o substanță cancerigenă și poartă vina acestei creșteri a cancerului. Nu cantitatea de mere contează”, a spus Mencinicopschi.
„Copiii sunt mult mai sensibili la astfel de substanțe decât adulții. E bine să citească etichetele și să evite citricele sau alte fructe care sunt tratate cu această substanță”, a adăugat profesorul.
Mai mult de atât, nu o dată străinii ne-au invidiat pentru merele noastre. Parfumat, colorat și celebru, mărul Ionatan este un soi românesc care se bucură de mare succes în zona de sud a țării, dar este căutat și de unguri sau polonezi.
Ion Oprea, preşedintele Asociaţei Pomicultorilor din Dâmboviţa spune că soiul Ionatan este foarte apeciat de consumatori cu atât mai mult cu cât pomicultorii din Europa nu îl produc. „Bazinul Voinești este specializat pe mărul Ionatan pe care nu îl mai produce nimeni în Europa.
Piața românească cere mărul Ionatan și nu sunt probleme la desfacere la acest soi. Idaredul ce vine din Polonia sau Ungaria intră pe piață și se vinde de abia când producția românească de Ionatan este pe sfârșite.
Nu îl găsim în supermarketuri, dar din toamnă până prin martie toate piețele agro-alimentare din București și partea de sud a țării îl au”, a declarat Ion Oprea.