Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER)- care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară – are o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice, şi multe altele. Capacitatea ar putea fi suplimentată, cu 10%, la cererea autorităţilor.

“Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente.

Că să dăm un alt exemplu, tot în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19” a declarat Dr Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER, citat într-un comunicat de presă.

Citeste si: Coronavirus COVID-19. Cele trei măsuri simple care te pot proteja

Potrivit PRIMER, aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Potrivit documentului, fabricile de medicamente din România sunt în marea lor majoritate noi, astfel încât înglobează tehnologie farmaceutică de ultima oră.  Producătorii de medicamente au făcut în ultimii 15 ani investiţii de peste 500 milioane de Euro în extindere, transferuri de tehnologii moderne şi pregătirea de personal calificat.

Citeste si: Adevărul despre coronavirus. OMS demontează toate miturile false

“Aşadar, suntem pregătiţi şi stăm la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a răspunde solicitărilor acestuia în ceea ce priveşte fabricarea de stocuri de medicamente necesare luptei împotriva simptomelor COVID-19.

În plus, în anumite condiţii speciale şi cu aprobarea autorităţilor competenţe, producătorii pot importă medicamente deficitare prin grupurile internaţionale din care fac parte sau pot transferă tehnologic producţia oricărei substanţe active ieşite de sub patent, pentru a produce în România preparatele care lipsesc precum şi eventualele medicamente care par a da rezultate în tratamentul COVID-19, cum ar fi clorochina”, a completat Damian.

Citeste si: Unde au greșit italienii? Cauzele epidemiei de coronavirus din Italia

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SĂ, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si