Anul acesta, examenul de Bacalaureat a inceput mai devreme. Astfel, pe 12 februarie, elevii claselor a XII-a si a XIII-a au sustinut proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.
Elevii au avut la dispozitie mai multe modele de subiecte pentru proba orala a examenului de Bacalaureat 2018, publicate de
Ministerul Educatiei.
Modelele pentru Bacalaureat 2018 au fost concepute in concordanta cu programele in vigoare ale examenului, astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea de analiza, de sinteza, de generalizare si de abstractizare a candidatilor.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana se exprima prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. Candidatul care refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale se considera ca nu a sustinut proba.
Un fost secretar de stat din Ministerul Educatiei sustine ca examenul de Bacalaureat 2018 se desfasoara illegal. Oana Badea a explicat faptul ca elevii trebuie sa fie absolventi pentru a se inscrie la examenul de Bacalaureat.
Astfel, potrivit fostului secretar de stat se incalca astfel legea in conditiile in care examenul de Bacalaureat incepe in februarie, in premiera pentru sistemul de invatamant din Romania.
Bacalaureat 2018. Reactia Ministerului Educatiei
Ministerul Educatiei a explicat, luni, faptul ca desfasurarea probelor de competente lingvistice si digitale de la examenul de Bacalaureat 2018 se desfasoara in termini legali, potrivit articolului 78 din Legea 1/2011, care afirma ca ”in interesul elevilor, probele A, B, C si D se sustin in semestrul al II-lea si 77 care prevede ca respectivele evaluari se organizeaza si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant, in timpul anului scolar, pe parcursul semestrului al II-lea” , potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Educatiei Nationale.
”In mod indubitabil, desfasurarea probelor de competente lingvistice si digitale este sustinuta din punct de vedere legal. Astfel, in interesul elevilor, probele A, B, C si D se sustin in semestrul al II-lea, conform art.78, alineatul 7, din Legea 1/2011. Evaluarile A, B, C si D prevazute la art. 77 alin. (4) se organizeaza si se desfasoara la nivelul unitatii de invatamant, in timpul anului scolar, pe parcursul semestrului al II-lea”, explica Ministerul Educatiei, intr-un comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, calendarul examenului de Bacalaureat 2018 a fost discutat si agreat in Comisia de Dialog Social, comisie la care au participat atat elevii, parintii, cat si sindicatele reprezentative din invatamantul romanesc.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Calendar Bacalaureat 2018. Cand vor sustine liceenii probele la examenul national de Bacalaureat 2018
Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2018 incepe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A).
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua in data de 13 februarie si va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (14- 15 februarie).
In zilele de 16, 19 si 20 februarie este programata evaluarea competentelor digitale (proba D), iar in perioada 21-22 februarie se va desfasura evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C).
Prima proba scrisa- Limba si literatura romana- Ea)- va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura materna- Eb) este programata marti, 26 iunie, iar proba Ec)- proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima proba scrisa- la alegere a profilului si specializarii- proba Ed)- se va desfasura joi, 28 iunie.
Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pana la ora 12:00) si e urmata de depunerea contestatiilor (orele 12:00- 16:00). Intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie.
Inscrierile pentru sustinerea examenului in prima sesiune se fac in saptamana 29 ianuarie- 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a si a XIII-a se incheie vineri, 25 mai.
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are urmatoarea structura:
10- 13 iulie: inscrierea candidatilor
27 iulie: inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente
20 august: limba si literatura romana- proba Ea)- proba scrisa
21 august: limba si literatura materna- proba Eb)- proba scrisa
22 august: proba obligatorie a profilului- proba Ec)- proba scrisa
23 august: proba la alegere a profilului si specializarii- proba Ed)- proba scrisa
24 & 27 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana- proba A
28 august: evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna- proba B
29-30 august: evaluarea competentelor digitale- proba D
30-31 august: evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala -proba C
1 septembrie: afisarea primelor rezultate (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor- (orele 12:00- 16:00)
2- 5 septembrie: rezolvarea contestatiilor
6 septembrie: afisarea rezultatelor finale.
Bacalaureat 2018. Regulile pe care elevii trebuie sa le respecte in sala de examen
In Ordinul Ministrului privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national sunt prevazute, la Articolul 12, care sunt regulile pe care candidatii trebuie sa le respecte in sala de examen.
Art.12. (1) Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa introduca in salile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop.
(2) Candidatii care refuza depozitarea obiectelor mentionate la alin. (1) in sala stabilita de comisia de bacalaureat in acest scop nu vor fi primiti in examen.
Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro
Citeste si: Aamir Khan, despre conflictul aprig cu Salman Khan pe platourile de filmare ale filmului „Andaz Apna Apna”- radioimpuls.ro
Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro
(3) Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(4) Se interzice candidatilor sa aiba, in salile de examen, asupra lor, in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea, sau in bancile in care sunt asezati in salile de examen, telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la retele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.
(5) Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul.
(6) Candidatii care incalca regulile mentionate la alin. (3), (4) si (5) vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.
(7) Incalcarea regulilor mentionate la alin. (3), (4) si (5) va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati ”eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor doua sesiuni la care candidatii „eliminati din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fara luarea in considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
(8) Inainte de inceperea probelor, asistentii prezinta candidatilor prevederile metodologice legate de organizarea si desfasurarea corecta a examenului de bacalaureat si prevederile alin. (1)-(7) si le solicita sa predea toate eventualele materiale si obiecte care, potrivit reglementarilor in vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise in sala de examen.
(9) Dupa parcurgerea pasilor mentionati la alin. (8), candidatii vor semna un procesverbal in care se regasesc prevederile alin. (1)-(7) si mentiunea ca stiu ca nerespectarea regulilor mentionate la alin. (3), (4) si (5) are drept consecinta masurile mentionate la alin. (6) si (7).