Close sidebar
Close sidebar

Anunț important EMA: La ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca și care sunt simptomele unei posibile tromboze.

Andreea Bolocan,

La ce trebuie să fii atent dacă te-ai vaccinat cu AstraZenca [Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Săptămâna aceasta, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Comitetul de siguranță al EMA a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc. Totodată, EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Citeste si: O țară europeană anunță că va suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca la persoanele de peste 55 de ani

Semnele care indică o posibilă tromboză

Cu toate acestea, joi, 8 aprilie 2021, EMA a făcut publică o listă cu semnele care ar putea indica o posibilă tromboză. Astfel, cei vaccinați cu AstraZeneca trebuie să ceară imediat ajutorul specialiștilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, în care sunt incluse și dureri puternice de cap sau vedere în ceață și pete

de sânge mici sub piele în zona unde au fost vaccinați sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției. Potrivit EMA, toate acestea ar putea fi semnele unei tromboze și care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Vaccinarea cu AstraZeneca [Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca nu va mai fi testat pe copii și nici pe adolescenți  

Tinerii între 18 și 29 de ani ar trebui vaccinați cu alt ser

Specialiştii de la Agenția Britanică a Medicamentului spun că tinerii care au între 18 şi 29 de ani ar trebui vaccinaţi cu alt vaccin, dacă este disponibil. Apoi, cei care au fost vaccinaţi cu prima doză ar trebui să îşi facă rapelul tot cu AstraZeneca.

Agenţia Britanică a Medicamentului mai precizează și faptul că doar cei care au făcut tromboze ar trebui, la rapel, să fie vaccinaţi cu un ser pe bază de ARN mesager. 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. 79 de persoane au făcut cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. 19 dintre ele au murit, dintre care două aveau sub 30 de ani.

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI