Ea a adaugat ca salariile in discutie "s-au dus atat de sus" ca nu au putut fi echilibrate.
"Inteleg ca o discutie este ca toata lumea se sperie ca vor fi salarii mai mici decat cele aflate in plata. Salariile cresc in tot sistemul bugetar, cel mai mult in baza de jos unde cresterile sunt si de 200% la Armata sau chiar peste 200%, dar, in general, sunt de peste 100% in baza de jos.
(...) Sigur ca este adevarat ca sunt si persoane, atentie, nu familii ocupationale, nu este vorba de categorii intregi de bugetari, ci persoane la care vor scadea aceste salarii, tocmai pentru ca s-au dus atat de sus incat nu am putut sa le echilibram nici macar pentru anul 2022", a explicat Vasilescu, in Comisia de munca din Senat.
Ea a dat ca exemplu un salariu pentru o functie de conducere la ANAF, de 14.244
de lei, in conditiile in care pentru o functie similara in celelalte ministere salariul este 7.000 de lei.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"Oricat am fi incercat sa ii crestem pe ceilalti, e clar ca nu puteam sa ii aducem la nivelul de 14.000 si atunci vor ajunge toti in 2022 la 12.884 de lei", a spus ministrul.
Lia-Olguta Vasilescu a anuntat ca un consilier al ministrului Sanatatii incaseaza in prezent peste 10.000 de lei lunar, iar ceilalti consilieri din minister au intre 4.000 si 7.000
de lei pe luna.
Ministrul Muncii a adaugat ca, dupa ce va fi rezolvata problema salarizarii unitare, trebuie analizata si situatia din sistemul de pensii.
"Pensiile militare au fost inghetate deocamdata. Sigur ca ele nu vor fi inghetate pana in 2022.(...) Dupa ce terminam cu salarizarea, vom intra intr-o discutie foarte aplicata pe legislatia pensiilor din Romania, pentru ca si acolo avem discrepante infiorator de mari.
Adica persoane care la ora actuala au indemnizatia sociala minima, asa numita pensie sociala, care a ajuns acum la 520 de lei, au ajuns sa fie egali cu persoane care au muncit 15 ani si au cotizat la sistemul de stat. Este clar ca trebuie sa facem si acolo corecturile pe care le-am avut si aici", a afirmat Vasilescu.