Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii a venit cu noi precizări în privința reformei pensiilor! Aceasta a mărturisit ce le aduce românilor bani mai mulţi şi respect pentru munca prestată, pentru Antena 3 CNN.

Ce trebuie să știe tinerii dacă vor bani în plus la pensie?

Așadar, ministrul a dorit să clarifice dacă studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, vor aduce modificări la pensie.

"Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate", a spus aceasta pentru sursa menționată mai sus.

Anunț recalculare pensii Ministrul Muncii

Imagine reprezentativă pentru un pensionar.

[Sursa foto: iStock]

Așadar, cei care au 4 ani de Facultate, 6 luni de armată, 6 luni de șomaj, 15 ani de stagiu de cotizare vor primi 1,25 punte necontributive.

Câți bani vor primi cei care au muncit peste 25 de ani?

De asemenea, Simona Bucura Oprescu a precizat că un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani și 1 punct-an începând de la 36 de ani.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Scopul ar fi, după cum a menționat ministrul Muncii, ca la pensie, românii să fie ca la treia tinereţe.

Citește și: Ce pensie vor primi românii care au lucrat în Diaspora? Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul

Ce se întâmplă cu românii încadrați în grupe de muncă?

În cazul perioadelor de muncă anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care o persoană a lucrat în grupele I și a II-a de muncă, se aplică un spor la vechimea în muncă după cum urmează:

  • Pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă se acordă un spor de 3 luni.
  • Pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă se acordă un spor de 6 luni, informează Capital.

Anunț recalculare pensii Ministrul Muncii

Imagine reprezentativă pentru pensii.

[Sursa foto: iStock]

Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte

  • VPR (valoarea punctului de referință)= 81 de lei.
  • Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.

Citește și: Pensionarii se împrumută înainte de Paște ca să aibă ce pune pe masă. Casele de Ajutor Reciproc, asaltate de cereri

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Punctele de stabilitate se acordă astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an din intervalul 26 – 30 de ani lucrați
- 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35 de ani lucrați
- 1 punct/an pentru anii de muncă peste 35.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si