Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii a venit cu noi precizări în privința reformei pensiilor! Aceasta a mărturisit ce le aduce românilor bani mai mulţi şi respect pentru munca prestată, pentru Antena 3 CNN.
Ce trebuie să știe tinerii dacă vor bani în plus la pensie?
Așadar, ministrul a dorit să clarifice dacă studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, vor aduce modificări la pensie.
"Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.
Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate", a spus aceasta pentru sursa menționată mai sus.
Așadar, cei care au 4 ani de Facultate, 6 luni de armată, 6 luni de șomaj, 15 ani de stagiu de cotizare vor primi 1,25 punte necontributive.
Câți bani vor primi cei care au muncit peste 25 de ani?
De asemenea, Simona Bucura Oprescu a precizat că un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani, 0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani și 1 punct-an începând de la 36 de ani.
Ce se întâmplă cu românii încadrați în grupe de muncă?
În cazul perioadelor de muncă anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care o persoană a lucrat în grupele I și a II-a de muncă, se aplică un spor la vechimea în muncă după cum urmează:
Pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă se acordă un spor de 3 luni.
Pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă se acordă un spor de 6 luni, informează Capital.
Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință)= 81 de lei.
Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade asimilate si necontributive.
- 0,50 puncte pentru fiecare an din intervalul 26 – 30 de ani lucrați - 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31 – 35 de ani lucrați - 1 punct/an pentru anii de muncă peste 35.