In articol:
Locuitorii dintr-un sat din Prahova au băut zilnic apă contaminată cu arsenic.
Deși operatorul regional a trimis avertisment către primărie, documentul a fost înregistrat târziu, abia după 7 zile.
Avertismentul DSP
Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat că pe raza comunei Mănești, toate sursele de alimentare cu apă au fost contaminate cu arsenic.
[Sursa foto: Facebook Comuna Mănești]Locuitorii sunt avertizați de către DSP să nu consume sub nicio formă apa, nici măcar fiartă, deoarece este un metal greu și extrem de periculos pentru sănătate și nu dispare printr-un astfel de procedeu.
"Ca urmare se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității",
Autoritățile locale din Mănești vor pune la dispoziția localnicilor din toate satele comunei 5 containere cu apă potabilă, a câte 1.000 de litri fiecare.
Arsenicul este unul dintre cele mai nocive metale grele. Toxina provoacă otrăvire atunci când este inhalată sau ingerată.
Citește și: Un nou caz de variola maimuței în România
Ce este arsenicul?
Arsenicul este un element chimic ce se găsește în mod natural în sol și roci și a fost folosit ca îngrășământ, pesticid etc.
Arsenicul ajunge în organismul uman prin intermediul apei și alimentelor. Acesta mai poate patrunde în organism și din cauza ingerării de sol sau nisip, inhalării prafului fin și prin piele.
Cele mai mari cantități sunt ingerate de copii din cauză că aceștia au obiceiul de a introduce în gură degetele, jucăriile și orice găsesc pe jos.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De obicei, arsenicul nu se acumulează în organism și este eliminat prin urină, fecale, unghii și păr.
Citește și: Peste 3.700 de persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii, în Galați
Otrăvirea cu arsenic- simptome
Ingerarea unei cantități mari de arsenic are efecte foarte grave asupra sănătății și poate provoca decesul persoanei otravite. Cantitățile mari de arsenic pot afecta mucoasele stomacului și intestinelor, pot distruge mușchiul cardiac, nervii și sângele.
Expunerea la arsenic poate provoca hiperpigmentarea pielii, boli de inimă și leziuni hepatice. În cazurile severe, persoana otrăvită poate face convulsii, organismul intrând într-o stare de șoc şi se poate ajunge la comă sau deces.
Ingestia de arsenic pe termen lung, ca orice intoxicație cu metale grele, poate duce la boli de ficat, diabet, cancer, probleme de auz, dificultăți în folosirea mâinilor și picioarelor, probleme digestive.