Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, propune un sistem centralizat de răcire în apartamente pe perioada verii.

Citește și: Bucureștenii pot vedea direct pe telefon cât de aglomerate sunt autobuzele și tramvaiele. Anunțul făcut de primarul Capitalei, Nicușor Dan

Ar fi o soluție mai ieftină și mai puțin consumatoare de energie decât aparatele de aer condiționat din prezent.

Edilul Capitalei ia în calcul răcirea locuințelor din București prin pomparea apei reci în calorifere, în zilele de vară cu temperaturi caniculare- un fenomen tot mai frecvent și mai persistent în ultimii ani, pe fondul încălzirii globale.

Nicușor Dan a lansat ideea "agentului care răcește" 

Nicușor Dan, care și-a expus ideea într-o emisiune la postul Euronews, consideră că avantajul principal al sistemului ar fi reducerea consumul de energie din utilizarea aerului condiționat.

”Există ideea de a furniza prin același sistem pe care îl folosim pentru apă caldă și căldură, de a furniza apă rece, agent care răcește", a precizat primarul Capitalei.

Citeste si: Hemoglobina – ce este, functii, afectiuni asociate, tratament- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: Răzbunarea unei femei care a fost tratată prost într-un magazin de lux. Pe rețelele sociale, oamenii sunt extaz: „Este încântător”- antena3.ro

Chiar dacă o astfel de soluție este deja pusă în practică în capitale europene, precum Viena, primarul general a recunoscut că ”nu suntem încă la acel nivel de tehnologie”.

”Dai prin calorifer o apă rece care răcește”, a menționat Nicușor Dan.

Întrebat dacă Termogenetica ia în calcul investiții pentru a implementa această soluție, Nicușor Dan a admis că nu vrea să-și asume ”în momentul ăsta” un termen deoarece proiectul se află ”la etapa de idee”.

”Nu vreau să-mi asum în momentul ăsta. Abia acum ne putem întrebarea pentru veri care o să fie tot așa de calde să facem asta”, a menționat edilul Capitalei, potrivit Euronews.ro.

Cod roșu prelungit pentru București

Valul de căldură va persista în zona Capitalei în următoarele zile, iar temperaturile maxime vor ajunge, miercuri, la 42 de grade, arată prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Potrivit sursei citate, în intervalul 17 iulie, ora 10:00- 18 iulie, ora 9:00, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) peste pragul critic de 80 de unităţi.

Temperatura maximă va fi de 41- 42 de grade, iar cea minimă de 22- 25 de grade. Cerul va fi mai mult senin, cu excepţia perioadelor de după-amiaza şi seara, când vor fi posibile înnorări, intensificări ale vântului, averse şi descărcări electrice. 

Totodată, în perioada 18 iulie, ora 9:00- 19 iulie, ora 10:00, valorile maxime se vor situa în jurul a 39 de grade, în timp ce minimele vor oscila între 21 şi 23 de grade.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si