Sute de români ar fi plecat în Congo din 2022, de când situația din est s-a agravat. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că doi români au murit și alți patru sunt în stare răniți, în urma atacurilor grupărilor rebele. Unul dintre cei patru răniți s-ar afla în stare gravă.

MAE nu a oferit detalii suplimentare cu privire la circumstanțele în care aceștia au murit, dar potrivit informațiilor ar fi vorba despre foști militari români care au mers în Congo pentru a antrena armatele din zonă, fiind omorâți de o grupare de

rebeli. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că România nu este implicată în acest caz decât prin consultanță consulară. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt urgente în Republica Democrată Congo.

20 de români se aflau în locul unde rebelii au atacat

20 de români se aflau în locul unde a avut loc atacul violent, fiind vorba despre o zonă greu accesibilă. Membrii misiunilor ONU sau colegii românilor nu au putut să ajungă acolo mai devreme cu 10 ore. Salvarea militarilor români a fost una dificilă prin prisma atacurilor violente ale grupărilor de rebeli.

Foștii militari români și foștii luptători de la forțele speciale ale poliției care se află în Congo sunt extrem de bine pregătiți. Din nefericire nu dețin mult armament și blindate. Armatele locale din Congo încă luptă cu avioane rusești care au nevoie de reparații. 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mișcarea rebelă M23 a avut pierderi mari în încercările prin care doreau capturarea orașului strategic Sake, la aproximativ 30 de kilometri de Goma din estul Congo, potrivit site-ului de știri ChimpReports.

Citește și: Ce sumă de bani ar fi primit militarii români din Congo?

Se pare că rebelii M23 au lansat miercuri dimineață o ofensivă puternică pentru a captura orașul Sake.

Lupta a pornit în jurul orei 5:30, iar rebelii M23 au utilizat unități de artilerie și infanterie în asalt. 

Acum, armata congoleză, este susținută de forțele de Cooperare pentru Dezvoltare din Africa de Sud (SADC) și a reușit să le facă față. Sute de rebeli au fost omorâți și mulți alții au prinși de forțele speciale congoleze, arată sursa citată anterior.

Guvernul din Congo a declarat că după tentativa eșuată de a pune stăpânire pe orașul Sake, M23 cu sprijinul Forțelor de Apărare din Rwanda, a atacat Goma.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si