Situația tragică a început pe data de 21 noiembrie 2023, după ce pacienții au primit mâncare de la pomană din preparate de pește, fiind zi de dezlegare.
În jurul orei 13, 147 de pacienți și cadre medicale au mâncat borş de peşte, pilaf cu peşte prăjit, pâine şi colac.
Pe parcursul nopții, o parte dintre pacienți au început să se simtă rău: „ A debutat cu forme diareice, după care vomă.
Evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit”, a declarat managerul Spitalului Murgeni, Ionel Carp.
Trei bacterii care pot provoca otrăvire au fost identificate în borșul de pește
În urma analizelor în cazul pacienților decedați de la spitalul din Murgeni, a fost identificată prezența unor bacterii periculoase în ciorba primită de la mănăstire.
Autoritățile sanitare din Vaslui declară că așteaptă răspunsul Ministerului Sănătății, analizarea rezultatelor buletinelor de analize și deciderea dacă bacteriile din borșul de pește adus la mănăstire au dus către deces.
Trei tipuri de bacterii sunt indicate de analizele de la DSV Vaslui. Acestea pot provoca simptome digestive și chiar otrăvire. Autoritățile locale nu au un răspuns clar pentru cauza deceselor, în acest caz responsabilitatea interpretării valorilor și impactul asupra sănătății a fost dată Ministerului Sănătății.
Pe data de 28 noiembrie, Alexandru Rafila a declarat că rezultatele micro-biologice care s-au realizat până la acel moment în legătură cu decesul celor trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și îmbolnăvirea altor zeci nu arată o posibilă toxiinfecţie alimentară.