Aperitive de post. 5 rețete delicioase pentru Postul Crăciunului
Aperitive de post. V-am pregătit o serie de rețete de aperitive de post, pentru a avea un meniu cât mai diversificat în perioada Postului Nașterii Domnului!
Aperitive de post. Aceste rețete vă pot asigura sursa de proteine de care organismul are nevoie în timpul postului. Iată cele mai gustoase aperitive de post, pe care trebuie să le încerci! Rețete simple și rapide pentru Postul Crăciunului.
Ingrediente
2 cartofi;
praf sare;
ulei;
praf boia;
2 cepe;
praf piper;
1 cană ciuperci;
2 linguri orez;
3 linguri făină.
Citeste si: Sarmale de post mănăstireşti: Reţeta specială pentru Postul Crăciunului
Mod de preparare
Cartofii pentru chiftele de post se curață și se pun la fiert. Apoi, separat, se pune la fiert orezul. Ceapa tocată mărunt se călește puțin. Cartofii fierți se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat.
După care se adaugă boia, sare și piper. Din compoziția rezultată se fac chifteluțe care se dau prin făină și se prajesc în ulei încins. Chiftele de post se servesc calde.
Ingrediente
500 g năut;
sucul a 2 lămâi;
100 ml ulei;
4 căţei de usturoi;
1 crenguta pătrunjel.
Mod de prepaprare
Este important de menționat că năutul trebuie lăasat în apă rece cu o seara înainte de preparare. A doua zi se scurge și se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg și se mixează.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Se adaugă sucul de lămâie și uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat. Se scoate pasta de hummus într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva șanţuri la suprafaţa și se pune puţin ulei.
Se mai adaugă patrunjel și lamâie, opțional.
Ingrediente
1 avocado;
2 roșii medii;
1 lingură suc lamâie;
sare; piper;
1 ardei iute mic tocat – opțional coriandru proaspat (sau patrunjel verde);
1 ceapă roșie mică;
foi de placintă;
ulei pentru uns foile și prăjit;
Citeste si: Maioneză de post: O reţetă ingenioasă pentru această perioadă a anului
Mod de preparare
Mai întâi se toacă roșia cubulețe, ceapa roșie, coriandru sau pătrunjelul și ardeiul iute. Se curăță și avocado, se taie în cubulețe și se stropește cu suc de lămâie. Toate ingredientele se amestecă într-un vas și se condimentează cu sare și piper. Se întind două foi de plăcintă și se ung cu ulei, după care se taie pe lungime în 3.
Apoi, se pune o lingură de guacamole într-un capăt și se împachetează ruloul, pliind marginile la interior și se rulează de două ori.
După care trebuie să taiați surplusul de aluat, care se poate folosi pentru a realiza un alt pachețel. Pachețelele cu guacamole se pun la prăjit în ulei și se lasă câteva minute până se rumenesc pe ambele părți.
La final se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei și se servesc calde.
Ingrediente
1 kg ciuperci
o legatura de ceapa verde
un gogosar mare
o mana de patrunjel tocat
o lingurita de sare
½ lingurita piper macinat
1 lingura de ulei
100 g orez
Mod de preparare
Începeți prin a pune orezul la fiert, după care la scurs. Se toacă zarzavaturile: gogoșarul mărunt, ceapa la fel, iar codițele ciupercilor rondele.
Se pune tigaia la încins cu o lingura de ulei și se pun codițele de ciuperci cu ardeiul. Se lasă la inăbușit 15 minute. Se ia cratița de pe foc si se adauga ceapa verde. Se amestecă cu orezul fiert, se pune sarea, piperul si mărarul.
Se umplu ciupercile și se bagă la cuptor, 30 de minute la 180 de grade Celsius. După ce se scot se pune patrunjelul verde tocat.
Ciupercile se pot servi simple sau ca garnitura la friptură.
Ingrediente
500 g de fasole fiarta
200 g de ton
1 conserva de porumb
otet sau zeama de lamaie
1 ceapa
1 legatura de patrunjel
1 ardei gras
sare
piper
Citeste si: Reţete de post 2021: Cele mai gustoase mâncăruri
Mod de preparare
Peste fasole puneți porumbul și tonul. Tăiem ardeiul gras, ceapa și verdeața si le adaugăm și pe acestea. Totul se taie felii( joulienne, pestisori).
Adăugăm peste ele oțet sau zeama de lamaie. Sunt suficiente 1-2 linguri de otet sau zeama de la jumatata de lamaie, potriviți cantitatea după cum vă place. Adăugăm un varf de lingura de sare si putin piper, tonul pe care l-am folosit avea deja sare.
După care amestecăm totul folosind două linguri. Potriviți gustul, daca doriți, cu sare, piper si otet sau zeama de lămaie.
Puteți lăsa salata la rece pentru 10-20 de minute și preparatul este gata de servit.