Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Apocalipsa roșiilor. Comuna Matca, una dintre producătoarele de bază ale legumelor din România, vinde roșiile pe bani puțini sau le aruncă la gunoi

Roșiile se vând pe bani puțini sau se aruncă la gunoi în comuna Matca, din județul Galați. Producătorii se plâng că nu reușesc să își vândă produsele, chiar dacă sunt dispuși să vândă la prețuri mici. Cantități enorme de roșii, leguma sezonului de vară, ajung, din păcate, la tomberoane.

Elena Tasca,

Muncă multă, câștiguri puține

[Sursa foto: Libertatea.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Matca, roșiile se aruncă la gunoi. Oamenii nu vor să cumpere roșiile de la producători nici la prețul de 1,5 lei pe kilogram, iar producătorii, dacă nu aleg să le vândă mai ieftin, le aruncă la gunoi.

Prețuri de nimic pentru munca grea din solare

Pe timpul verii, roșiile, odată căutate, acum sunt aruncate la gunoi. Producătorii se plâng din cauza vânzărilor scăzute care le pun în pericol recolta, fiind nevoiți să arunce producția de roșii la gunoi, din cauza oamenilor care preferă să nu mai cumpere când află prețul legumelor. Aceștia preferă să vândă, uneori pe bani puțini, pentru a nu își arunca la gunoi munca grea din solare.

Într-un interviu realizat de Libertatea.ro, localnicii din piață care își vând roșiile în dubițe sau portbagajele mașinilor, mărturisesc, dezamăgiți, că au dat roșii și pe câțiva bani în această vară.

Un producător local a spus că prețul de vânzare, ar fi, în mod normal de 1 leu și 50 de bani pe kilogram, însă oamenii negociază și uneori, de nevoie, își vând roșiile și pe 80 sau 50 de bani.

„Dacă zic mai mult de 1 leu 50, fug mai repede. Dacă zic 1 leu 50, mă întreabă: da nu mai lași? Mai las! Dar o țigară e 2 lei”, a mărturisit un producător care vinde în piață.

Roșiile se vând pe bani puțini

[Sursa foto: Libertatea.ro]

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„S-au dat acum câteva zile roșiile și cu 80 de bani kilu, și cu 50 de bani”, a continuat vecinul de tarabă al producătorului, care, la rândul lui, vinde tot roșii.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț despre demisia Gabrielei Firea: „Presupun că demisia domniei sale a venit în urma anumitor dezvăluiri de către presă”

Muncă multă, investiție scumpă și câștiguri puține

Vânzătorii de roșii muncesc în solare, aproape în fiecare zi din an. Investiția în solare de calitate care să le permită cultivarea mai multor tipuri de legume, indiferent de vreme, este foarte scumpă, iar tot procesul de cultivare, de la semințe, la instrumente și la oameni care muncească în solar, se ridică, de asemenea, la costuri foarte mari. Bineînțeles, câștigurile pe care ar trebui să le primească pentru munca depusă și produsul finit, nu există.

"Noi le luăm la mână, când le punem în lăzi. Cele care sunt moi rămân acasă. Ale noastre îs puse cu mâna, nu cu căldarea, în bax. Îi la sigur ce dau la om. Și-aici auzi că 2 lei îi mult. Păi, ce mai faci cu 1 leu, cu 2 leu în ziua de azi? Mașina pleacă de-acasă dacă nu-i pui de 100 de lei motorină? Nu”, a mărturisit un vânzător din piață.

"De tineri muncim la solarii. Nu-ți vine nimeni să-ți lucreze pe mai puțin de 200 de lei. Muncim noi"", a continuat un producător.

"Nu avem bani pentru substanțe. Să nu zică nimeni că roșiile noastre sunt pline de chimicale, că n-avem de unde să băgăm chimicale. Mai punem calciu, mraniță, dar atât", a spus alt vânzător de roșii.

Citește și: Mesaje de Sf.Ilie 2023. Felicitări și urări superbe pentru sărbătoriții zilei. ,,De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani Ilie!”

Programul Tomata în Matca

Legumicultorii din Matca fac parte din programul Tomata, însă spun că nu este suficient și că banii primiți nu acoperă investiția pe care o fac. Mai mult decât atât, programul nu îi ajută la vânzarea producțiilor în supermarket-uri, așa cum și-ar fi dorit.

"Să se limiteze importurile de roșii! Nu să se interzică, dar să se limiteze! Dar asta n-o să fie niciodată. Suntem prea mici! E război economic! Nu au interesul alții să ne producem noi roșiile noastre", a spus un producător în piață.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Aceștia preferă să își arunce roșiile la gunoi, pentru că banii primiți nu le ajung. La câțiva kilometri de piață, se află cimitirul roșiilor din Matca.

Roșiile ajung la Cimitirul Roșiilor din Matca

[Sursa foto: Libertatea.ro]

"Mi-am smuls toate roșiile, le-am dus la groapa de gunoi. O să văd ce pun în loc. Mulți și-au aruncat roșiile la gunoi, că n-au avut cum să le deie. Din decembrie am muncit la ele, am ținut foc, că știți că a fost frigul ăla din primăvară. Nu pot să le vând cu 50 de bani, cu 80 de bani", a spus un producător.

Citește și: Circulație blocată pe Calea Dorobanților din București. Un stâlp și un copac s-au prăbușit la pământ

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI