De la începutul invaziei din Ucraina pe 24 februarie, peste 15.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul demonstraţiilor împotriva războiului. Riscurile protestanților sunt mult mai mari după adoptarea unei legislații extrem de dure împotriva libertății de exprimare.

Citeste si: Zelenski propune să se întâlnească cu Putin la Ierusalim. "Este locul potrivit pentru a ajunge la pace"

Protestele de duminică au avut loc în capitala Moscova, dar şi în orașele Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Nijni Novgorod şi Vladivostok. 

Femeie arestată duminică, în centrul Moscovei, după ce a protestat împotriva războiului din Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

Peste 15.000 de ruși, arestați de la începutul războiului

În ciuda controalelor asupra fluxului de informații în interiorul țării și a amenințării cu pedepse, mulți ruși au luat măsuri pentru a protesta împotriva acțiunilor agresive ale țării lor împotriva statului vecin.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Zeci de persoane participă la un protest organizat în Capitală. Oamenii au scandat "Putin, criminal"

Cincisprezece mii de persoane au fost reținute în peste 100 de orașe rusești de la izbucnirea războiului la sfârșitul lunii trecute.

Asta arată OVD-Info, un proiect media independent care monitorizează drepturile omului în Rusia de mai bine de un deceniu.

"Este tot mai greu să protestezi în Rusia"

"În ultimele trei săptămâni, din păcate, devine din ce în ce mai înfricoșător să protestezi în Rusia, să spui ceva împotriva războiului. Și vedem că toți cei care, de exemplu, ies în stradă sau doar postează ceva pe Facebook sau fac ceva care nu este în concordanță cu opinia guvernului, sunt urmăriți politic. Și cu cât mai mulți oameni văd cum sunt urmăriți alții, cu atât le este mai frică să continue", a declarat duminică Leonid Drabkin, directorul general al OVD, într-un interviu acordat NPR.

Citeste si: Un obuz a explodat în fața unui bloc din Kiev

Ce pățesc protestatarii după arestare. Majoritatea celor care ies în stradă, chiar și cu o foaie albă în mână, sunt reținuți de poliție.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Uneori sunt detenții brutale, oamenii pot fi loviți cu picioarele. Și atunci vei fi- ai fi sub presiune, atât fizică, cât și psihologică.

Apoi, când ești reținut la mitingul public, atunci probabil vei petrece de la trei la 10, 15 ore într-o secție de poliție și vei petrece noaptea acolo dormind pe scaune. Și cred că în 10-20% din cazuri, ești arestat pentru un termen de până la 15 sau chiar 30 de zile", mai spune directorul ONG-ului citat. 

Statul rus a iniţiat inclusiv proceduri penale împotriva oponenţilor războiului şi a oponenţilor lui Vladimir Putin. Cel puţin 37 de acţiuni în justiţie sunt deschise în prezent împotriva a 43 de persoane, potrivit aceleiaşi surse.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si