Suprafața totală afectată de secetă este de 89.605 ha, culturi din 19 județe. Informația vine de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Zona agricolă din județul Timiș va fi declarată zonă calamitată. Culturile floarea soarelui și soia au fost distruse.
”Presupunem că se va declara zonă calamitată din cauza secetei, pentru că porumbul, cel puţin, arată jalnic, în sensul că, chiar dacă din afară lanul se vede frumos, în picioare, verde, înalt, de jos începe să se usuce, iar ştiuletele are în interior 10-15 până la 50 de boabe.

Nu a polenizat.

Citeste si: VIDEO- Invazie de ciori în județul Brăila. Păsările distrug culturile

Ştiuleţii vor fi goi de boabe, producţiile vor fi slabe, iar fermierii spun că vor toca planta; dacă vor scoate producţii de 1.000 de kilograme la hectar, vor fi fericiţi. Nu mai vorbim de lanurile joase, care nici nu au mai apucat să se dezvolte ştiuletele. Lanurile respective nu mai au nicio şansă, iar cele care au apucat să vegeteze, nu au mai apucat polenizarea”, a spus Gabriel Ilaş.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Luptă strânsă între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu pentru turul doi- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Potrivit specialiștilor, floarea soarelui arată bine, dar nu se știe cât timp va mai rezista.

Citeste si: Raed Arafat, despre incendiile din ultima perioadă: Arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe

”La soia, probabil că se va repeta situaţia de la porumb, este faza de înflorit, talia plantei este bună, dar nu ştim cum se va umple păstaia de boabe.

Ploi se anunţă abia după 10 august, până atunci, aproape niciun strop de ploaie. În plus, este stresul termic, cu temperaturi de 40 de grade, pământul este uscat în adâncime până la un metru, în funcţie de tipul de sol. Pe partea de frontieră, de la Jimbolia spre sud, solurile negre mai păstrează ceva umezeală, dar la solurile uşoare, cernoziomurile şi cele nisipoase, spre nord, spre râul Mureş, este jale." , a mai spus Gabriel Ilaș.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si