Aproape jumătate dintre spitalele din Prahova, nu au autorizaţie de securitate la incendiu
Aproximativ jumătate dintre unităţile sanitare cu paturi din judeţul Prahova care trebuie să deţină securitate la incendiu nu au îndeplinit condiţiile necesare pentru emiterea acestui document. Până în prezent, pompierii au aplicat mai multe amenzi şi sute de avertismente, însă fără rezultate.
Numărul total de deficienţe constatate a fost de 439, dintre care 128 au fost soluţionate pe timpul verificărilor”, trenasmite, marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
Pompierii au aplicat zeci de amenzi unităților sanitare care nu dețin un document care să ateste faptul că au autorizație de securitate în caz de incendiu
După problemele descoperite de inspectori pe timpul controalelor în spitale, în funcţie de gravitatea lor şi de principiul gradualităţii, s-au aplicat 42 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 200.000
de lei, şi 397 de avertismente.
Totodată, pompierii au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât acesta să-şi însuşească şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită utilizatorilor.
Printre deficienţele identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor se numără nesolicitarea avizelor prevăzute de legea privind apărarea împotriva incendiilor; exploatarea instalaţiilor, echipamentelor şi aparatelor electrice în condiţii care generează suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor; folosirea mijloacelor de iluminat electric în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie; lipsa planificării unor controale interne sau neexecutarea de
controale interne periodice în scopul depistării şi cunoaşterii unor stări de pericol care pot favoriza producerea incendiilor; nemontarea, deteriorarea sau neasigurarea vizibilităţii indicatoarelor de securitate la incendiu, precum şi neverificarea instalaţiilor de hidranţi exteriori/interiori etc.
Avizul/autorizaţia de securitate la incendiu trebuie obţinute atât pentru construcţii existente, atunci când se schimbă funcţiunile unui spaţiu şi/sau se execută lucrări de modificare, cât şi pentru construcţii noi. Pentru unităţile sanitare, această obligaţie a fost instituită începând cu anul 1992.