Raportul arata ca militantii Statului Islamic folosesc armament fabricat in tari precum Romania, Ungaria, Bulgaria si Germania.

Singurul producator mai mare de armament de la care se aprovizioneaza gruparea jihadista este China. Raportul de 200 de pagini ofera cel mai cuprinzator studiu verificat al armelor folosite de gruparea Stat Islamic, prezentand o analiza a peste 40.000 de articole recuperate de la fortele ISIS pe parcursul a trei ani.

Concluzia studiului Conflict Armament Research este ca rezervele internationale de armament, menite sa ajunga la factiunile rebele din conflictul sirian, au ajuns de fapt la teroristi ISIS,  care si-au marit semnificativ cantitatea si calitatea armelor din arsenal.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

In prima faza a conflictului, cea mai mare parte a armelor folosite de gruparea Stat Islamic erau capturate de la fortele irakiene si siriene, dar de la finalul anului 2015 CAR a inceput sa observe o noua sursa importanta

de provizionare cu armament: fabricile din Estul Europei. Armele si munitia au fost fabricate in fabrici din Europa, vandute in SUA si Arabia Saudita si transportate apoi peste granita turca in Siria.

"Sunt momente in care statele care vor sa atinga obiective politice pe termen scurt furnizeaza arme unor grupari asupra carora exercita control redus sau deloc. Aceste arme ajung adeseori catre cele mai organizate si eficiente forte rebele si insurgente”, spune James Bevan, directorul executiv al CAR.

Intr-un caz, CAR a descoperit ca masini de lupta blindate au fost fabricate in state din UE si vandute in SUA, de unde au fost livrate opozitiei din Siria, ajungand apoi la ISIS. Un alt caz este cel in care in octombrie 2014 Romania a vandut armatei americane 9.252 de proiectile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si