In articol:
Totodată, Raed Arafat a declarat că autoritățile se așteaptă ca la toamnă să revină infectările cu COVID-19, „poate chiar sub o formă mai agresivă”.
Citeste si: Ministrul Muncii a declarat că pensiile românilor vor crește
„Nu va fi ca înainte de pandemie, va fi o stare de alertă cu măsuri compensatorii. Virusul va exista printre noi în continuare.
Acesta a explicat că se lucrează la un set de măsuri pentru deschiderea graduală a saloanelor de înfrumusețare și a cabinetelor stomatologice”.
Citeste si: Moldovan: „Dacă ne relaxăm prea mult, e posibil să reaprindem focare”
„Vrem să reducem aglomerarea transportului public. Se lucrează pe un set de măsuri referitoare la deschiderea saloanelor de înfrumusețare, cabinetelor stomatologice. Vorbim de acum înainte de programare. Nu vor mai exista săli de așteptare. Vor fi măsuri epidemiologice la intrare în cabinet. Ni se va lua temperatura la intrarea în cabinet.
Care este diferența dintre starea de alertă și starea de urgență?
În cazul stării de urgență se restrâng drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat, în timp ce pentru starea de alertă drepturile constituţionale ale locuitorilor nu se vor restrânge.
Mai exact, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.
Nelu Tătaru: „Precauţiile trebuie păstrate şi după 15 mai"
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că precauţiile trebuie păstrate şi după 15 mai, întrucât "chiar dacă va fi o perioadă de scădere a numărului de cazuri, va mai exista o transmitere în comunitate, mică, dar va exista, nu va dispărea deodată".
"A fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară", spune el.
Citeste si: Au început testele clinice pentru un vaccin anti-Covid-19
"În acest moment, la nivelul ţării noastre suntem pe acea pantă ascendentă spre platou. După cum specifica astăzi şi Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt 4 ţări care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia şi Suedia, Bulgaria care este încă într-un număr crescut de cazuri, celelalte state având o scădere a numărului de cazuri. Suntem de o săptămână pe un platou. Dacă la început a fost în dinţi de fierăstrău, acum suntem pe un platou înspre stabilizare, fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant", a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, la TVR.