„Obiectivul nostru clar este acela de a determina alegeri anticipate. Pentru a favoriza îndeplinirea condițiilor constitușionale care să îi permită președintelui României să dizolve Parlamentul este necesară respingerea a două propuneri de guvern, iar decizia PNL e clară: Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a două guverne succesive pentru a se putea fi dizolvat Parlamentul”, a menționat Ludovic Orban, la Digi24.
„Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea a două guverne”, a precizat Ludovic Orban.
Citeste si: Dan Barna, decizie de ultimă oră
Pe de altă parte, el spune că PSD, UDMR și Pro România s-ar face de râs dacă ar vota învestirea Guvernului Orban, în contextul în care aceste formațiuni au votat pentru demiterea cabinetului său.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
„În funcţie de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, acest deznodământ va depinde de propunerile pe care le va face preşedintele României pentru că la ora actuală desemnarea propunerii de prim-ministru este un atribut constituţional al preşedintelui Klaus Iohannis.
Citeste si: Guvernul Orban a fost demis! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru romani
„Din momentul desemnării unui premier, există un termen de maxim 10 zile în care guvernul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului, cu lista Guvernului şi cu programul de guvernare, după care sunt audiaţi miniştri în comisii, după care se întruneşte plenul într-un termen rezonbail. Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea două guverne”, a mai declarat Orban.
Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament a fost prevăzut, Orban a răspuns: „Cu siguranţă. Întotdeauna, atunci când iei decizii, când declanşezi acţiuni trebuie să prevezi în strategie ambele variante. În orice strategie analizăm care sunt toate variantele posibile şi stabilim care este reacţia şi continuarea acţiunii în funcţie de deznodământ. Trebuie să pregăteşti o formulă de răspuns şi un plan de acţiune aferent pentru fiecare variantă care poate apărea în decursul unui demers. Ei aveau două variante, ori să accepte alegerea primarilor în două tururi sau să creeze cadrul pentru declanşarea anticipatelor”.