Armata Română în 2023.  Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a schimbat deja fața Europei. În cazul unei posibile invazii, cât de pregătită ar fi țara noastră pentru a face față unui război? 

Ce efective are Armata Română în 2023?

Armata română dispune de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

Forțele terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369

de blindate, iar cele aeriene de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și 62 de elicoptere.

Citește și: Alina Kabaeva, amanta lui Putin, mesaj controversat despre războiul din Ucraina

Forța navală a României este compusă din 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Potrivit Global Firepower, statul român este în prezent a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Cum ne apărăm țara în cazul unei posibile invazii?

Noi, cetățenii de rând, nu putem apăra țara, astfel că ne punem bazele în armată și în dotările existente. 

Armata română a cumpărat de la americani mai multe rachete, însă numărul exact nu a fost făcut public.  Cert este că vor fi amplasate în unităţile militare de pe malul Mării Negre.

Avem peste 150 de kilometri de coastă de apărat şi garnizoane în Constanţa, Agigea şi Capul Midia unde pot fi instalate rachetele. Un astfel de proiectil este lansat de o platformă specială mobilă. Zboară la înălţime joasă, ca să nu poată fi detectat de radare şi atinge ţinte de până la 180 de kilometri. 

Citește și: VIDEO- Războiul continuă: Berlinul va trimite tancuri Leopard în Ucraina, iar SUA plusează cu 31 de tancuri Abrams

În 2023 sunt așteptate și avioane de luptă, blindate sau sisteme de apărare anti-aeriană.

Bugetul alocat apărării va depăși, în 2023, 7 miliarde și jumătate de euro. O sumă însemnată va fi folosită pentru înzestrarea armatei. MApN are deja contracte multianuale în derulare.

„Fabricile Romarm sunt pregătite în momentul de față și au început modernizarea echipamentelor pentru a relua fabricația unor produse din portofoliul existent și care în lipsă de comenzi anterioare nu s-au mai produs. V-aș da exemplu muniția de artilerie de calibru 152 de milimetri”, a declarat Gabriel Țuțu, director general Romarm.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si