Ministerul Apărării Naţionale a pus în dezbatere publică, luni 28 octombrie, proiectul de lege care prevede măsurile care trebuie luate în cazul în care aeronave cu sau fără pilot la bord intră ilegal în spaţiul aerian românesc.

Citește și: Dronele Rusiei, pericol la granița României. A fost emis un mesaj RO-Alert

În ultimele luni, au fost emise multiple mesaje Ro-Alert în judelele Tulcea sau Brăila, de atenționare cu privire la pericolul aerian. 

Acum MApN vrea să clarifice cadrul legal care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării.

Proiectul prevede că vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate partenere.

Care sunt pașii pe care îi vor urma piloții înainte de a distruge dronele Rusiei

Proiectul de lege prevede,  la capitolul IV, articolul I, cel dedicat dronelor, că: „Aeronava fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României şi zboară în spaţiul aerian naţional fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Motociclist ucis de mașina condusă de iubita lui, la Galați. Cei doi se certaseră cu o zi înainte, el a visat-o la înmormântarea lui- antena3.ro

Citeste si: Bucureștiul, fabrica de făcut milioane a clanurilor imobiliare. Cum îi ajută instituțiile statului pe interlopi să prospere- wowbiz.ro

Potrivit proiectului de lege, paşii pe care trebuie să îi urmeze piloţii militari înainte de doborârea avioanelor sunt:

1. Stabilirea poziţiei aeronavei, a legăturii radio şi a identităţii acesteia;

2. Transmiterea de la sol a informaţiilor şi dispoziţiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spaţiului aerian naţional al României;

3. Interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spaţiul aerian naţional al României;

4. Executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;

 5. Executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;

6. Executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă.

Conform Monitorului Apărării, proiectul specifică faptul că măsurile acestea pot fi luate după ce au fost „luate în considerare toate circumstanţele specifice ale evenimentului şi ţinând cont de prioritatea protejării vieţii persoanelor, ultima soluţie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional”.

Totodată, proiectul specifică faptul că „vehiculul aerian care intră în spaţiul aerian naţional poate fi distrus de mijloacele de apărare aeriană, inclusiv de cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale şi/sau aliate ori partenere” şi că forţele aeriene ale statelor aliate pot participa la acest efort.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si