"Armata din Belarus a primit ordin să atace Ucraina”. Decizia care poate schimba cursul războiului
Armata belarusă a primit ordin de a ataca Ucraina, susține opozanta liderului de la Minsk, Svetlana Tihanovskaia. Potrivit acesteia, conducerea militară a primit ordin de a invada teritoriul țării vecine.
Belarus este principalul aliat al Rusiei în invazia declanșată pe data de 24 februarie în Ucraina. Liderul belarus Aleksandr Lukașenko i-a permis lui Vladimir Putin să utilizeze teritoriului ţării sale atunci când armata rusă a atacat Kievul de la nord.
„Regimul lui Lukașenko a dat un astfel de ordin. Generalii s-au opus deciziei respective, pentru că au înțeles că soldații belaruși sunt demoralizați și nu au nicio dorință să atace și să se alăture trupelor ruse”, a afirmat Svetlana Tihanovskaia, în cadrul unui interviu pentru Feighin Live.
Belarus a anunțat desfășurarea de „exerciții de mobilizare” în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit B1TV. Este planificat ca exercițiile să se desfășoare în perioada 22 iunie – 1 iulie în regiunea Gomel (la aproximativ 100 km de Ucraina, de la Gomel până la graniță).
Pe 26 mai, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată la graniţa cu Ucraina.
Lukașenko, cu ochii pe invazia Rusiei în Ucraina
Președintele belarus Alexandr Lukașenko i-a cerut ministrului apărării de la Minsk să învețe din invazia Rusiei în Ucraina pentru dezvoltarea și echiparea militarilor din Belarus.
Președintele Belarusului cere constant armatei sale să tragă concluzii după luptele care se dau în Ucraina. „Operațiunea militară a Federației Ruse în Ucraina ne-a învățat multe”, a spus Lukașenko.
Armata ucraineană a spus joi că Rusia mută rachete Iskander la Brest, în Belarus, iar acestea ar putea fi folosite pentru a ținti vestul Ucrainei.
Belarus vrea să ia parte la procesul de negociere
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces, notează, joi, AFP.
"Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus", a insistat Lukaşenko în timpul unei reuniuni a consiliului său de securitate.