Artificii de Revelion 2022: Ce produse vom putea folosi? Prevederile legislative în vigoare
Artificii de Revelion 2022. Anul Nou se apropie cu pași repezi. În ciuda acestui lucru, românii au început deja să se aprovizioneze cu petarde și pocnitori și nu ezită să le folosească. Iată care sunt produsele legale pe care le putem utiliza!
Artificii de Revelion 2022. Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că petardele pot provoca incendii sau pot ajunge chiar la spital. Articolele pirotehnice din anumite clase pot fi folosite doar de persoanele autorizate. Ceilalți riscă amenzi sau chiar închisoare.
Ce produse vom putea folosi?
Sunt materialele pirotehnice încadrate în categoria F1 pe care legea ne permite să le folosim. În schimb cele etichetate cu F2, F3, F4, P2, și T2 sunt periculoase și pot fi manevrate numai de persoane autorizate.
Un lucru neplăcut este acela că sunt pline pieţele de artificii și petarde de contrabandă, extrem de periculoase, spun chiar polițiștii.
Petardele nu sunt omologate. De asemenea, sunt concepute doar ca să alunge animalele sălbatice agresive. În fiecare sezon rece, zeci de inconştienţi le cad victime.
Articolele pirotehnice nu pot fi folosite pe drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane. De asemenea, nu aveți voie să le manevrați la 50 de metri distanță de clădirile cu 4 etaje, la 100 de metri de cele cu peste patru niveluri ori la o distanță mai mică de 500 de metri de o pădure. Cei care nu respectă aceste reguli riscă şi 6.000
de lei amendă.
În cazul articolelor pirotehnice legale pe etichetă în limba română trebuie să apară denumirea, clasă, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care pot apărea dacă nu le depozitaţi sau manevraţi corect.
Au voie să cumpere aşa ceva doar cei care au împlinit 18 ani.
Când este interzisă folosirea articolelor pirotehnice
Folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii:
- între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice/ petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- în locurile unde există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Ce se poate întâmpla în cazul folosirii petardelor?
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
Aceeași pedeapsă este prevăzută pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, dar și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.
Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire social, a ordinii şi liniştii publice.