La fel ca multe locuri din Ucraina, împrejurimile acestui complex puternic păzit au fost refăcute după invazia președintelui Vladimir Putin. În loc de un bulevard pietonal larg care duce la 10 Bankova- 10 Downing Street din Ucraina- complexul este un labirint derutant de ziduri de protecție, saci de nisip și soldați.

”Cu toții așteptăm victoria”

În interiorul acestui buncăr, este la fel de liniște și întuneric ca într-o catedrală subterană.

Ferestrele sunt închise cu scânduri și filtrele acoperă fiecare lumină, aruncând o strălucire sinistră și stinsă. Saci de nisip, ca niște șervețele folosite, sunt înghesuiți între coloanele de marmură. Un candelabru, care nu este aprins, încoronează scările largi, care duc la baricade improvizate, străpunse de arcade. Se simte ca și cum complexul prezidențial și locuitorii săi ar fi pregătiți. Inclusiv prima doamnă- Olena Zelenska.

Citește și: România autorizează accesul a 30 de nave până vineri: "Încercăm să gestionăm aceste aglomerări cât mai bine putem pentru a decongestiona navigaţia pe Dunăre"

 Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

[Sursa foto: Olena Zelenska - Facebook]


"Aș vrea să spun "sunt bine", dar nimeni nu poate spune această frază acum în Ucraina", răspunde ea la "Ce mai faceți?", cea mai simplă dintre întrebările introductive, scrie The Independent. "Suntem cu toții tensionați. Cu toții așteptăm victoria. Încercăm, și încerc și eu de asemenea, să ne ținem mâna pe puls. Să așteptăm vești bune și să nu ne pierdem speranța", adaugă ea, cu o scurtă tresărire a unui zâmbet obosit.
Oboseala este poate un cuvânt potrivit. Acesta stă la baza mesajului ei principal din acest interviu: îngrijorarea că, pe măsură ce războiul lui Putin intră în cea de-a 18-a lună sângeroasă, comunitatea internațională ar putea începe să își piardă interesul sau perspectiva față de bătăliile care macină Ucraina, cu consecințe mortale pentru toată lumea. 
 
"Dacă agresorul câștigă acum, va fi cel mai rău scenariu pentru întreaga umanitate", spune ea cu o siguranță liniștită.
"Aceasta va însemna că descurajările globale nu funcționează. Acest lucru va însemna că oricine are putere, forță și suficientă capacitate financiară poate face orice dorește în această lume. Continuăm să auzim de la partenerii noștri occidentali că vor fi alături de noi atâta timp cât va fi nevoie. Aș dori să spun că nu cuvântul "mult timp" este cel pe care ar trebui să îl folosim. Ar trebui să folosim cuvântul "mai repede".

Cât de grea este acum viața din Ucraina?

Olena Zelenska, în vârstă de 45 de ani, are una dintre cele mai dificile meserii din lume. Lăsând la o parte războiul, la fel ca atâtea femei aruncate în lumina reflectoarelor publice pe care nu le-a căutat niciodată, ea se confruntă cu un control permanent. Fosta scenaristă de comedie devenită Prima Doamnă în război nu poate zâmbi prea mult, pentru a nu fi considerată că nu ia în serios dezastrul invaziei. Dar nici nu poate zâmbi prea puțin, altfel este catalogată drept nerecunoscătoare. Există discuții nesfârșite despre hainele ei (a fost numită printre cele mai bine îmbrăcate la încoronarea regelui Carol al III-lea, la care a participat). 

Citește și: Nou atac cu drone asupra Kievului. La Herson, mai mulţi civili și pompieri sunt răniți în urma unui dublu atac asupra unei biserici

 Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

[Sursa foto: Olena Zelenska - Facebook]

Diplomații ucraineni spun că, în liniște, pe margine, aproape întotdeauna este întrebată despre faptul că este mama a doi copii, soție, un ajutor pentru soțul ei, Volodymyr Zelensky, 45 de ani, mai presus de munca crucială pe care o face pe teren. În mod inevitabil, i se aruncă întrebări emoționale, pe care intervievatorii se feresc să le pună bărbaților. Olena ajută de la construirea unei rețele de spitale și centre de protezare care tratează aproximativ 20.000 de noi amputați din țară- până la lansarea unor programe de sănătate mintală pentru a distruge stigmatizările legate de traume. 

Ea vorbește cu căldură despre familii deosebite care o motivează în munca sa- inclusiv despre o bunică ucraineană care "a bătut la fiecare ușă" pentru a-și găsi nepoata care, la fel ca mii de alți copii, a fost dată dispărută în Rusia de către soldați. "Încercăm să ne recuperăm copiii. Este greu să găsești o zonă din viața copiilor pe care războiul să nu o fi atins”, a spus prima doamnă.

Familia Zelenski în continuare despărțită din cauza războiului

"Poate că [acum] este mai ușor să ne vedem cu toții, dar acestea sunt încă momente mai rare", spune ea, cu o tristețe liniștită. "Sunt sigură că vom trece acest test". Toate acestea sunt departe de femeia care, în urmă cu patru ani, spunea că se lupta cu vorbitul în public după ce l-a sfătuit pe soțul ei, pe atunci coleg în trupa lor de comedie, să nu candideze la președinție. Ea s-a transformat în ambasador de primă linie, mobilizând sprijinul internațional salvator pentru o țară aflată în mijlocul celui mai sângeros război european din ultimele generații. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Ucrainenii se feresc de o biserică văzută ca instrument al Kremlinului: ”Episcopii și preoții sfințesc și binecuvântează tancurile și rachetele care bombardează orașele pașnice”

 Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

[Sursa foto: Olena Zelenska - Facebook]

Ea a devenit unul dintre arhitecții reconstrucției acestei națiuni, devastată de o linie de front de 2.000 km, chiar și în timp ce luptele continuă. "Oriunde sunt oameni, ar trebui să existe reconstrucție cât mai curând posibil". Adevărul este că doamna Zelenska ar fi putut părăsi definitiv Ucraina, la fel ca soțiile altor politicieni ucraineni. Dar nu a făcut acest lucru. "Știm că cea mai tânără fată care a fost violată de ocupanții ruși are patru ani. Cea mai în vârstă are 85 de ani", a declarat ea fără menajamente la Westminster, în timp ce îndemna Marea Britanie să ajute la înființarea unui tribunal special pentru ca Rusia să poată face față justiției pentru crimele sale. 

Întoarsă în Ucraina, ea mobilizează publicul ucrainean prin intermediul conturilor sale de pe rețelele de socializare, îndemnând familiile să "rămână puternice". Și acum, aici, în palatul prezidențial, unde lucrează și soțul ei, ea este elocventă și concisă atunci când vorbește. "Toate temerile, toate fobiile, toate momentele neplăcute pe care le-am trăit pe timp de pace se estompează în fundal", spune ea, explicând tranziția sa la o figură publică în război. "Faptul că am spus că nu prea îmi place să vorbesc în public- nu contează acum. Trebuie să fiu eficientă în rolul meu pentru a-l susține pe președinte și pe poporul ucrainean". 

”Încercăm să menținem întregul echilibru democratic al lumii”

Fundația Olena Zelenska a fost în cele din urmă lansată în septembrie la New York, cu o listă de invitați de marcă, printre care fostul secretar de stat și prima doamnă a SUA, Hillary Clinton, și Matt Damon. Printre mai multe proiecte, până în prezent, fundația a reconstruit spitale în zone recent ocupate, cum ar fi Izyum, în apropiere de granița cu Rusia, și a livrat zeci de mii de laptopuri copiilor, în condițiile în care o treime din toate școlile din Ucraina sunt închise. "Nu mai putem îndeplini doar o funcție decorativă. Nu putem doar să stăm frumos lângă șeful de stat. Primele doamne și primii domni pot să se străduiască mai mult și să facă mult mai mult." 

Citește și: Povestea emoționantă a unei familii din Ucraina. S-a reunit după 18 luni pe același peron unde și-au spus cel mai dureros „adio” din cauza războiului „Iubiți-vă unii pe alții și aveți grijă unii de ceilalți. Rămâneți uniți până la sfârșit”

Doamna Zelenska spune că Parchetul General al Ucrainei investighează în prezent puțin peste 100 de cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și femeilor, dar numărul real de cazuri este de sute de ori mai mare. "Principala problemă este că oamenilor le este frică să vorbească despre acest lucru, le este frică de judecată, de bârfe. Le este teamă că viața lor va fi distrusă"'', adaugă ea, descriind un nou program numit "Ce mai faci?", care îi ajută pe oameni să se deschidă și să obțină sprijin psihologic. Copiii nu sunt scutiți de acest chin, continuă ea, punctul cel mai emoționant al interviului. "Jefuiți de copilărie", explică ea, mulți dintre ei "și-au pierdut dorința de a trăi".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

 Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

Olena Zelenska - prima doamnă din Ucraina

[Sursa foto: Olena Zelenska - Facebook]

Olena a vorbit și despre întâlnirea cu o fată din regiunea estică Donețk care a fost dusă în Rusia după ce mama ei, care avea un trecut militar, a fost capturată de soldații ruși la un punct de "filtrare". Bunica a muncit zi și noapte pentru a o găsi, apelând în cele din urmă la ajutorul procurorilor de top din Ucraina. În cele din urmă, fetița a fost localizată și, printr-un miracol, au fost cu toții reuniți. "Imaginați-vă doar tragedia acestei familii, care a fost împrăștiată de acest război, neștiind unde se află cu toții pentru o perioadă atât de lungă de timp. Este greu de înțeles cum poți continua să mergi mai departe și să nu cedezi", spune ea.

Citește și: Războiul, tot mai aproape de Rusia. Guvernatorii provinciilor ruse Kursk şi Belgorod au anunțat organizarea de „miliții populare voluntare”

În prima lună și jumătate de război, soțul ei- iubitul ei din facultate devenit ținta numărul unu a întregii armate ruse- nu și-a putut vedea deloc familia din cauza grijii pentru siguranța copiilor. Acum locuiesc încă separat, dar se pot vizita mai rar. Este mai ușor pentru Oleksandra, acum în vârstă de 19 ani, care este suficient de mare pentru a veni singură la biroul prezidențial și pentru a-și vedea tatăl, explică doamna Zelenska. Kyrylo, care are încă doar 10 ani, "are nevoie de un tată nu doar o dată sau de două ori pe săptămână", spune ea. 

"Vă rog să nu obosiți, pentru că noi, ca ucraineni, nu avem dreptul să obosim. Ucraina își apără nu doar interesele, nu doar existența, încercăm să menținem întregul echilibru democratic al lumii", a conchis doamna Zelenska.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si