Radu Gyr (Radu Demetrescu pe numele real) a fost un mare poet şi gazetar, care s-a născut pe 2 martie 1905 la Câmpulung Muscel, murind pe 29 aprilie 1975, la Bucureşti. Gyr a făcut închisoare pentru scrierile şi convingerile sale sub trei dictaturi- regală, antonesciană şi comunistă- dar nu s-a dezis niciodată de crezul său, dovadă fiind şi ultimul cuvânt luat în faţa Tribunalului Poporului, la procesul din iunie 1945.
”Domnule Preşedinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat: «Dacă există credinţă adevărată, atunci să fie absolvită». Şi a mai spus acuzarea: «Sunt prăbuşiri de idealuri, de credinţe, dar numai pentru curaţi». Într-adevăr, sunt naufragii sufleteşti. Eu am avut o credinţă. Şi am iubit-o. Dacă aş spune altfel, dacă aş tăgădui-o, dumneavoastră toţi ar trebui să mă scuipaţi în obraz.
Condamnat la 12 ani de închisoare în 1945, revine acasă în 1956, dar este arestat din nou în 1958, fiind condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru poezia manifest ”Ridica-te Gheorghe, ridică-te, Ioane”.
În 2012 însă, rămăşiţele pământeşti ale poetului şi ale soţiei sale, decedată în 1984, sunt aduse şi reînhumate la mânăstirea Petru Vodă, acolo unde stareţ era bunul prieten al lui Gyr, marele duhovnic iustin Pârvu.