Pe un picior de plai, pe o gura de rai, doi ciobănei rescriu balada mioriței moderne într-o frântură de autentic, așa cum nu prea mai vezi în România de azi.
Se împart între oi și școală
Frații Gabriel și David Simion sunt cei mai promițători ciobani din zona Rucăr-Bran. Unul are 18 ani, celălalat 9. Se trag dintr-o familie de oieri cu tradiție în zonă – au crescut în mijlocul turmei și așa au ajuns să stăpânească cu desăvârșire tot rostul la oi.
E miezul zilei, afară miroase a iarnă, iar vântul suflă cu putere. Cei doi își poartă mioarele de pe un deal pe altul ca într-un ritual străvechi. Sunt îmbrăcați cu blănuri groase de oaie, care îi protejează de frig, și înconjurați de niște dulăi strașnici, care au grijă și de ei și de turmă.
Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Asistații sociali, născuți pentru a sta
Gabriel și David știu că munca e sfântă, iar lenea rușinoasă. De mici au crescut pe lângă oi, când sus, la stână, când jos la odaie, unde se face brânza. Bătuți de vânt și arși de soare, liberi și fără să se teamă de sălbăticiuni – băieții au ajuns să cunoască crestele astea ca în palmă.
Când unii nu se dezlipesc de ecrane și habar n-au ce înseamnă o zi de muncă, Gabriel se împarte între școală, oi, vaci și câini.
După terminarea liceului, vrea să urmeze o facultate, dar nu se gândește o clipă să plece definitiv de aici. Dimpotrivă! Vrea să se întoarcă cât mai repede la viața de la stână pe care nu ar schimba-o, pentru nimic în lume, cu una confortabilă, într-un apartament de bloc.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Tânărul din Vâlcea care readuce la viață casele vechi
Îi place sa urce pe Tik Tok frânturi din viața de la stână- să vada și alții ce înseamnă ciobănia în vremurile astea moderne și să afle că să fii cioban nu e o rușine.
Brânzeturi cum numai în Rucăr mai găsești
Aici în munte se lasă seara repede, așa că frații dau fuga înapoi în sat, la brânzărie sau „odaia din jos”, ca să pregătească mâncarea. Odată aprins focul, Gabriel urmează să perpelească un bulz ciobănesc din mămăligă galbenă ca aurul în care va îndesa cea mai bună brânză din lume.
Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Tânărul din Vâlcea care readuce la viață casele vechi
Gabriel ne arată adevărata comoară a familiei sale- o cameră plină ochi cu tot felul de brânzeturi cum numai aici în Rucăr mai găsești – de la caș afumat, la burduf în coajă de brad sau la brânza ascunsă în bășica porcului.
Cu greu mai reușește să facă rost de coaja de brad, mai ales în vremurile astea, în care oamenii munților nu mai au voie să taie o creangă din propriile lor păduri fără aprobarea autorităților.
De aceea, ori de câte ori are nevoie, Gabriel ne spune că trebuie să vorbească mai întâi cu pădurarii.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Laptele de măgăriță, afacere și medicament
Și numai ciobanii de aici știu secretul cașului afumat după care se dau în vânt și străinii. Totul începe cu laptele, apoi cu cheagul. Ulterior, cașul trebuie pus la dospit, apoi la uscat, după încă 2 zile în care musai se bagă la „buduroi”. În cele din urmă, îl mai lasă 13 zile la dospit, apoi se curăță și se dă prin mașina de tocat.
Dupa o zi întreagă petrecută pe dealuri, în frigul de afară, e vremea ca băieții să se strângă în jurul mesei. Au o foame de câine ciobanesc pe care și-o astâmpără cu mâncarea zdravăna de la stână.
Miroase a bun, din vremuri bune și vechi, semn că aici în colțul ăsta de Românie, oamenii au rămas precum turma lor, uniți și hotărâți să nu-i schimbe nici vremea și nici vremurile.