Așa arată de sus locul de care se leagă cel mai mare scandal legat de legumele romanești. Kilometri întregi de solarii aparțin sutelor de producători, care fac asta din generație în generație. De zeci de ani, de aici pleacă o mare cantitate de roșii și castraveți spre tarabele din toată țara.

Scandalul ce zguduie legumicultura românească și exportul masiv de roșii și castraveți

Roșia bio nu e bio, iar castravetele românesc pe care plătim mai mult, convinși că mâncăm sănătos, e otrăvit. E ultimul avertisment, lansat de autoritățile care au ajuns la

concluzia că legumele buzoiene sunt stropite cu substanțe interzise, care să le grăbească creșterea.

Cazul a ajuns în atenția procurorilor care anchetează doi producători din Glodeanu Sărat, acuzați că ar fi folosit în solarii chimicale neomologate pe teritoriul Uniunii Europene, aduse din străinătate, de un bișnițar ilfovean.

Citește și: VIDEO- Prosperitate în fața porții: Fermierii revitalizează sezonul cumpărăturilor, direct de la sursă

„Din păcate este adevărat, nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal, se dă cu o anumită substanță, se numește Ethrel, ca să se roșească, să pară bună de consumat, însă, în realitate este o otravă pentru consumatori. Stropește cu acea substanță planta, planta se usucă, roșia se roșește, dar în realitate este plină de otravă”, a explicat o persoană.

Un specialist laborator a informat că: „Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol.

Ne bucurăm poate de profituri ceva mai mari, scopul lor e material, de a grăbi coacerea. Ethrelul a fost acreditat în România, după s-a constatat că legumicultorii măreau concentrația și a fost retrasă. Fructul nu are semințe, cep, lemnos”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Suntem la Glodeanu Sărat, o comună mare cu mai multe sate, care adună undeva la peste 4.400 de locuitori, cei mai mulți, legumicultori de o viață. Vestea că doi dintre sutele de producători ar fi acum cercetați după ce și-ar fi stropit recoltele cu Ethrel, tulbură liniștea oamenilor.

Citește și: EXCLUSIV: Sute de elevi din mediul rural au putut vizita muzee cu realitatea virtuală/ Nicoleta Felea: ”Ne propunem să facilităm accesul la cultură al elevilor”

„Ar fi stropit castraveții, roșiile... Nu e adevărat, domnule. Asta e fals, ca să facă rău la comuna asta, ca să nu mai vândă lumea legumele. Oamenii între ei se mănâncă. Nu știu”, este părerea unei bătrâne.

Rudele unuia dintre bărbații acuzați susține că sunt victimele unei anchete nejustificate, totul ar fi fost doar de fațadă și că n-ar fi existat probe.

Discuții aprinse: Legumicultorii contrazic vehement acuzațiile ce le-au fost aduse în scandalul roșiilor și castraveților

Cornel Stoica, legumicultor născut și crescut pe aceste meleaguri cu sol roditor spune că nimeni din comună nu ar fi folosit acceleratori de creștere și că toată lumea se raportează la cele câteva magazine fitosanitare din zonă.

„Nu e problemă de castraveți stropiți cu substanțe interzise, eu nu-mi permit să stric recolta cu substanțe care îmi zic că fac minuni. Luăm ceva omologat din România. Noi dacă luăm un tratament, îl luăm dintr-un magazin omologat în România.

Nu ne permitem să stricăm cultura. Cultura asta, până o faci așa e cheltuială, muncă, investiție. Intru cu o soluție, am dat-o și s-a ars cultura. Că face minuni, după spusele altora”, spune bărbatul.

Citește și: VIDEO- Românii sunt campioni la stat degeaba. Doi din zece tineri de la noi din țară nu merg la şcoală, nu muncesc şi nici nu urmează vreun curs de formare profesională

Omul crește castraveți pe suprafețe mari și spune că are curajul să meargă cu marfa lui oriunde în țară, la orice laborator.

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Pe la colțuri, lumea recunoaște, însă, că nu doar aici, ci în toată țara, există legumiculturi care grăbesc coacerea roșiilor doar ca să prindă beneficiile de la stat, incluse în așa-zisul program național „Tomata”, spre exemplu.

Teoretic, fiecare producător agricol e obligat să dețină Registrul de evidență a tratamentelor, un caiet în care trebuie să treacă toate substanțele chimice pe care le folosește, cantitatea și data la care le aplică. În practică, însă, nimeni nu poate ști exact dacă respectivul producător utilizează și alte chimicale pe care nu le trece în caiet. Problema este că statul nu are capacitatea de a testa suficient, în raport cu producția de fructe și legume. Cu alte cuvinte... suntem la mâna legumicultorilor.

Citește și: Recomandări pentru grădinarii începători- Sfaturi utile pentru amenajarea grădinii

Noi suspiciuni legate de folosirea substanțelor ce înroșesc roșia peste noapte au apărut și în Olt. Aici, ministrul Agriculturii Petre Daea a ținut să arate lumii că nu se teme să muște dintr-o roșie românească, fie ea netestată încă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si