Astăzi, pe data de 20 martie 2024, la ora 05:06, a avut loc echinocțiul de primăvară. Acest fenomen este cel care dă startul primăverii astronomice, iar începând cu ziua de astăzi ziua va crește continuu, iar noaptea va scădea, până la data de 21 iunie, când are loc solstițiul de vară.

Iată ce înseamnă, de fapt, echinocțiul de primăvară, dar și ce se spune în tradiția populară despre acest moment important din an.

Ce înseamnă echinocțiu de primăvară? Este momentul în care începe primăvara astronomică

La echinocțiul de primăvară, noaptea este egală cu ziua, iar începând din acest moment timpul în care soarele va fi pe cer va fi în continuă creștere. Ideea de „egalitate” între zi și noapte ne-o sugerează chiar etimologia cuvântului „echinocțiu”. Acesta provine din limba latină, unde „aequus” înseamnă „egal”, iar „nox” înseamnă „noapte”.

echinoctiu

La echinocțiul de primăvară, ziua este egală cu noaptea. 

[Sursa foto: nasa.gov]

Citește și: Echinocţiul de primăvară 2024 pică pe 20 martie. Ce nu este bine să faci în această zi? Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Așa cum spuneam, echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, astăzi, pe 20 martie 2024. Mișcarea Soarelui este determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, iar aceasta determină durata zilelor și nopților în mai multe perioade din an.

La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele trece peste ecuatorul ceresc și trece din emisfera sudică a cerului în emisfera nordică, moment care se numește „punct vernal”. Astăzi, durata zilei este egală cu cea a nopții indiferent de locație.

Până în anul 2028 (inclusiv), data la care pică echinocțiul de primăvară va fi aceeași, adică 20 martie. Singurul element care diferă în următorii ani este ora la care va avea loc echinocțiul de primăvară, potrivit astro-urseanu.ro:

  • În 2025 echinocțiul de primăvară are loc la ora 11:01
  • în 2026 echinocțiul de primăvară are loc la ora 16:46
  • În 2027 echinocțiul de primăvară are loc la ora 22:25
  • În 2028 echinocțiul de primăvară are loc la ora 04:17

Ce se spune în tradiția populară despre echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul de primăvară este momentul în care se spune că începe anul agrar. Din tradiția populară aflăm că la echinocțiul de primăvară există anumite obiceiuri pe care unii oameni încă le fac pentru a avea parte de o perioadă următoare prosperă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Oamenii băteau pământul cu bețe pentru a se asigura că frigul nu mai vine și primăvara cu căldura sa se pot desfășura în voie. Acest ritual încurajează învierea naturii și favorizează începutul noului an agricol.

primavara si iarna

Echinocțiul de primăvară dă startul noului an agrar și primăverii astronomice.

[Sursa foto: Freepik]

Oamenii din anumite zone ale țării obișnuiau să facă focuri pe dealuri la echinocțiul de primăvară. Acest ritual avea scopul de a purifica și chema primăvara. Alături de primăvară „veneau” și bogățiile.

În unele zone, oamenii alegeau să se împodobească cu diverse flori pentru a întâmpina primăvara așa cum se cuvine și după aceea colindau pe la vecini pentru a le împărtăși din bucuria lor.

Citește și: Romania trece la ora de vară 2024 în ultimul weekend din martie. Cum trebuie potrivite ceasurile?

Având în vedere că la echinocțiul de primăvară ziua este egală cu noaptea, această zi era considerată magică pe vremuri, iar Soarele era sărbătorit cu mare fast. Soarele contribuia la reînvierea naturii, așa că nu se putea să nu fie celebrat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Copiii mai ieșeau în curte și lăsau ușa larg deschisă la case în timp ce strigau „Intră frig și ieși căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură!”. Focul din vatră era asociat cu Soarele, iar menirea lui era să intensifice lumina și căldura aduse de primăvară. 

Cei tineri, fete și flăcăi, mergeau pe la marginea satelor, în păduri, adunând flori de primăvară și ciuperci.

flori de primavara

Una dintre tradițiile populare ne spune că la echinocțiul de primăvară tinerii mergeau să culeagă flori din pădure.

[Sursa foto: Freepik]

În unele zone din Moldova, copiii obișnuiau să împodobească o creangă uscată cu flori și o luau apoi cu ei peste tot prin sat pe unde mergeau.

Echinocțiul de primăvară aduce pace, liniște, bucurie și căldură în sufletele noastre, așa că în această zi importantă nu este bine să ne certăm. Este important să păstrăm armonia în viața noastră.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si